Edoardo Affini verrast en verslaat Stefan Küng op EK tijdrijden, sterke Nederlanders grijpen net naast eremetaal

Edoardo Affini heeft Joshua Tarling opgevolgd als Europees kampioen tijdrijden.

Affini

Mannen als Wout van Aert, Remco Evenepoel, Joshua Tarling en Filippo Ganna waren er weliswaar niet bij, maar toch was de startlijst nog steeds van zeer behoorlijk niveau op het EK tijdrijden in Hasselt. De grote favoriet vooraf was Stefan Küng, die afgelopen zondag nog de slottijdrit in de Vuelta a España wist te winnen. Uitdagers waren onder anderen Affini, Bjerg en Asgreen.

Een van de eerste renners die startten, was Thymen Arensman. De renner van INEOS Grenadiers, die met ziekte uitviel in de Vuelta a España, zette meteen een uitstekende richttijd neer. Hij noteerde de op twee na beste tijd aan het eerste tussenpunt. Enkel Daan Hoole (2de) en Stefan Küng (1ste) waren nóg sneller. Ook goed onderweg: de Italianen Mattia Cattaneo en Edoardo Affini.

De Nederlanders bleven uitstekend presteren in het regenachtige Hasselt, maar aan het tweede tussenpunt veranderde toch een en ander. Affini versnelde namelijk en zette aan het tweede tussenpunt dezelfde tijd neer als Küng. Het beloofde dan ook uit te draaien op een strijd tussen de renner van Team Visma | Lease a Bike en die van Groupama-FDJ.

Hoole vierde

Of stortte er nog iemand in tegen het einde? Affini in elk geval niet, want de Italiaan veegde de toptijd van Arensman van de tabellen. Hij was liefst 53 seconden sneller dan de Nederlander. Wie ook sneller was dan Arensman: landgenoot Hoole. De renner van Lidl-Trek moest 26 seconden toegeven op Affini, maar speelde wel volop mee om de medailles.

Dan moest er vooral gekeken worden naar Cattaneo, want Küng dook al snel onder de tijd van Hoole. Alleen deed de Zwitser niet wat van hem werd verwacht, want hij was negen seconden minder snel dan Affini, die zijn vooralsnog grootste zege zou boeken. Voor Hoole eindigde het EK met een teleurstelling, want naast Affini en Küng was ook Cattaneo sneller dan hij. Hij moest genoegen nemen met de vierde plek, Arensman finishte als vijfde.

Nieuws
  • Cor Vos