Edoardo Affini dankt ploeg én sponsoren voor tijdrit-successen: 'Het hele plaatje op orde krijgen, dat kost tijd'

Edoardo Affini veroverde zondag het brons op het WK tijdrijden in Zürich en sprak na afloop vol lof over Team Visma | Lease a Bike. 

Affini brons WK tijdrijden

Een goede tijdrijder was hij al, maar zo succesvol als in de laatste weken was Edoardo Affini niet eerder. Hij werd Europees kampioen en veroverde het brons op het WK. "Dit voelt ontzettend speciaal", reageerde hij tegenover In de Leiderstrui.

Dromen van top vijf

Ondanks zijn winst op het EK tijdrijden legde Affini de lat voor zichzelf niet te hoog bij de mondiale titelstrijd. "Ik had niet verwacht dat ik op het podium zou staan. Ik droomde van een plek in de top vijf. Toen ik in de hotseat zat en ze één voor één zag passeren, begon ik er in te geloven."

"Dat ik hier uiteindelijk met een bronzen medaille zit, voelt ontzettend speciaal", aldus de Italiaan van Team Visma | Lease a Bike. "En dat ik het podium dan mag delen met Pippo (Filippo Ganna, red.), is iets wat heel moois is voor onszelf, maar ook voor Italië."

De 28-jarige Affini leefde erg mee met zijn landgenoot, die op luttele seconden van winnaar Evenepoel strandde. Beide Italianen zijn van dezelfde leeftijd en delen al vanaf de junioren-WK's een kamer tijdens internationale evenementen. "We waren graag eerste en derde geworden, maar je krijgt het ook niet op bestelling", aldus Affini.

Team Visma | Lease a Bike

Maar hoe komt het nu dat Affini plots zo succesvol is op de tijdritfiets? Voor het EK had hij namelijk nog maar één rit tegen de klok bij de profs gewonnen (in de Tour of Britain van 2019).

"De afgelopen weken is er vrij weinig speciaals gebeurd", zei de Italiaan, die sinds eind mei in het Drentse Donderen woont. Affini, die voor de liefde naar Nederland verhuisde, deed mee aan de Vuelta en nam daarna vooral rust in voorbereiding op de kampioenschappen.

Affini gaf aan dat zijn successen het resultaat zijn van jarenlange toewijding. "Ik heb altijd hard gewerkt aan deze discipline", geeft hij aan. "Dat ben ik blijven doen toen ik overstapte van Mitchelton-Scott naar Jumbo-Visma."

"En dan heb ik het over alle aspecten: de windtunnel, materiaal en dergelijke. Maar het hele plaatje op orde krijgen, dat kost tijd. Je moet dingen ontwikkelen en beter worden. Daar heeft de ploeg me perfect bij geholpen."

Om tot betere prestaties te komen, zijn ploegen genoodzaakt om veel tijd en geld te investeren in de tijdritdiscipline. Dat weet ook Affini, die een speciaal dankwoord wijt aan de geldschieters van Team Visma | Lease a Bike. "Ik moet de sponsoren bedanken, want zij spelen daar een zeer grote rol in. Ik denk dat zij ook erg blij zijn", concludeert de Italiaanse hardrijder.

WK
  • Cor Vos