Chrono des Nations | Grace Brown eindigt loopbaan met laatste grote tijdritzege, Stefan Küng wint secondenspel

Grace Brown en Stefan Küng hebben de tijdritkoers Chrono des Nations in Les Herbiers naar hun hand gezet. 

Chrono des Nations 2024

Daags na de Ronde van Lombardije werd het Franse wegseizoen afgesloten met de Chrono des Nations. Deze aloude gefuseerde tijdritkoers (hoe dat zit, lees je hier), viel ten prooi aan Grace Brown bij de vrouwen en Stefan Küng bij de mannen.

Brown wint bij afscheid

De vrouwen waren zondag eerst aan de beurt, maar spannend werd het er nooit. Brown gold vooraf als favoriete en maakte haar status meer dan waar. De renster van FDJ-SUEZ was op het 27,2 kilometer lange parkoers in Les Herbiers uiteindelijk 51 tellen sneller dan de nummer twee: haar ploeggenote Vittoria Guazzini. Anna Kiesenhofer werd derde. Loes Adegeest (teamgenote van de winnares en de runner-up) was de beste Nederlandse op plek vijf.

De Chrono des Nations was de allerlaatste wedstrijd van Grace Brown. De 32-jarige Australische gaf begin dit jaar te kennen dat dit haar laatste jaar als prof zou zijn. Nadien won ze Luik-Bastenaken-Luik en werd ze olympisch- en wereldkampioene tijdrijden.

Het jaar 2024 is zonder meer het meest succesvolle jaar van Brown. Desondanks neemt ze haar besluit om te stoppen niet terug. De Australische hakte die knoop door omdat ze last heeft van heimwee naar Australië.

Secondenspel bij de mannen

Bij de mannen was het een stuk spannender. Het uiteindelijke verschil tussen de nummers één en drie bedroeg slechts 5,78 seconden. Stefan Küng was uiteindelijk de snelste op het 45,4 kilometer lange parkoers. De zilveren medaillewinnaar van het meest recente EK klopte Jay Vine en Johan Price Pjetersen.

De winst in Chrono des Nations betekende de derde (tijdrit)zege van Küng dit jaar. Eerder werd hij al Zwitsers kampioen en won hij de slottijdrit in de Ronde van Spanje. Zowel op de Olympische Spelen als op het WK werd Küng achtste in de rit tegen de klok.

Andere favorieten die meededen aan de Chrono des Nations waren Mikkel Bjerg en Alec Segaert. De Deen eindigde op de vierde plaats, op een kleine halve minuut van Küng. De jonge Belg kwam niet verder dan plek vijf. Hij moest meer dan een minuut toegeven op de winnaar.

Er deden geen Nederlanders mee bij de Chrono des Nations voor mannen, die ook een beloftenversie kent. Ook die werd vandaag verreden en daar was de Zweed Jakob Söderqvist de beste. De renner uit de opleidingsploeg van Lidl-Trek versloeg Luca Giami (opleidingsteam UAE Team Emirates) en Jonathan Vervenne (opleidingsploeg Soudal Quick-Step).

Nieuws
  • Cor Vos