Grace Brown met overmacht de sterkste in spekgladde olympische tijdrit, Van Dijk en Vollering grijpen naast de medailles

Grace Brown heeft zich gekroond tot olympisch kampioene tegen de klok.

Brown

De beginfase van de olympische tijdrit, met Dygert en Brown als topfavorieten, werd gekleurd door de Amerikaanse Taylor Knibb. De Amerikaans kampioene tijdrijden zette bij het eerste tussenpunt een snelle tijd neer, maar in het vervolg was het kommer en kwel voor haar. Op het spekgladde parkoers in het regenachtige Parijs viel Knibb liefst drie keer en moest ze ook nog een keer van fiets wisselen.

Ze was niet de enige die tegen de grond ging, want de rensters vielen bij bosjes. Kopecky was bijvoorbeeld aardig onderweg, maar viel ook. Ondertussen was Ellen van Dijk ook al even onderweg, maar de Nederlandse schaduwfavoriete had niet haar beste dag en kwam niet in de buurt van de medailles.

Op het eerste tussenpunt werd duidelijk dat de strijd om goud waarschijnlijk zou gaan tussen Grace Brown en Chloé Dygert, die in het regenachtige Parijs op tussenpunt één vijf seconden moest toegeven op Brown. In de strijd om plaats drie had Anna Henderson de overhand op een groepje met onder anderen Labous, Vollering en Kopecky, die door haar val geen kans meer zou maken op een medaille.

Val Dygert

Op het tweede tussenpunt werden de verschillen uitvergroot met Brown die liefst 51 seconden onder de tijd van Henderson dook. De vraag was hoe Dygert zou presteren, maar ook de Amerikaanse ging in een gladde bocht tegen de grond. Ze was net als Henderson 51 seconden langzamer dan Brown. Achter hen waren Labous en Vollering redelijk onderweg, maar het gat naar de drie besten bleek uiteindelijk te groot.

Brown, die ondanks de regen beheerste bochten bleef rijden, bleef in het vervolg foutloos en was liefst 1 minuut en 31 seconden (!) sneller dan de tot dan toe snelste Anna Henderson. Restte de strijd om het zilver en brons, die ging tussen Henderson en Dygert. Die strijd was zeer spannend, en uiteindelijk ging het zilver naar Henderson en het brons naar Dygert.

Nieuws
  • Cor Vos