Grace Brown wint sprint der stervende zwanen na razendspannende Luik-Bastenaken-Luik

Grace Brown (FDJ-SUEZ) heeft in Luik-Bastenaken-Luik de grootste zege uit haar carrière geboekt.

Luik

Grace Brown, Elise Chabbey en Kim Cadzow gooiden op La Redoute de knuppel in het hoenderhok, door te versnellen uit de vluchtersgroep. Het peloton deed geen moeite om de kloof dicht te rijden, waarop Demi Vollering, Katarzyna Niewiadoma en Elisa Longo Borghini besloten om zelf ten aanval te trekken.

Op negen kilometer van de finish maakten de drie achtervolgers de aansluiting met de drie koploopsters. Brown sukkelde op een rotonde de graskant in en Cadzow moest afhaken, maar omdat de andere vier pokerden, konden ze terug aansluiten.

De zes trokken samen naar Luik waar het tot een sprint der stervende zwanen kwam. Niewiadoma zette te vroeg aan. Longo Borghini ging erop en erover, maar Brown ging op haar beurt op en over Longo Borghini. De 31-jarige Australische van FDJ-SUEZ wint zo haar allereerste monument. Vollering werd derde en Kopecky bolde pas als 15e over de streep.

"Het was een lastig voorjaar", zei Brown in het flashinterview. "Ik voelde me net weer een beetje de oude te voelen. Ik voelde me goed voor Luik. Ik heb hier goede herinneringen. Ik ben blij dat we het vandaag konden afmaken."

In de laatste tien vlakke kilometers richting Luik, misrekende Brown zich nog op een rotonde, waarna ze in de graskant reed. "Ik was heel erg gestresst, mijn wiel blokkeerde en ik viel bijna, maar wist toch nog overeind te blijven en weer aan te sluiten.”

Nieuws
  • Cor Vos