Ab Geldermans (88), de eerste Nederlandse winnaar van L-B-L: 'Mijn ploegleider kwam naast me rijden en schold me helemaal verrot'

Ab Geldermans is niet een naam die als Jan Janssen, Hennie Kuiper en Joop Zoetemelk in het Nederlandse wielergeheugen gegrift staat. Maar hij won wel op bijzondere wijze Luik-Bastenaken-Luik.

ab geldermans krijgt kussen van rondemiss

Een hele hoop Belgen, met illustere namen als Prosper Depredomme en Dieudonné Smets. Een verdwaalde Duitser, Zwitser Ferdi Kübler twee maal achter elkaar en dan een Nederlands vlaggetje op de erelijst van L-B-L. Ab Geldermans staat erachter. Niet Jan Janssen of Hennie Kuiper, maar hij is de eerste Nederlandse winnaar van Luik-Bastenaken-Luik.

Onze medewerker Louis Bovee schreef er in onze Giro-special (hier verkrijgbaar, met alle info over de komende Giro en veel meerrrrr) een mooi stukje over dat je hieronder leest: Hoe Ab Geldermans in 1960 Luik-Bastenaken-Luik won.

Van schelden naar 'Formidable Albertus!'

Ab Geldermans (88) is de oudste nog levende Nederlandse winnaar van een monument. In 1960 won hij, als eerste Nederlander, Luik-Bastenaken-Luik. De Belg Jef Planckaert eindigde tweede, op twee minuten. Ik bel met Ab en krijg zijn echtgenote Ilse aan de lijn. ”Mijn man kijkt naar een wedstrijd van Ajax, hij wil niet gestoord worden,” zegt ze.

Anderhalf uur later vertelt Ab: ”Ik verkeerde in bloedvorm. Ik had de Ronde van Duitsland gewonnen en voelde me beresterk. Na een kilometer of veertig waren vijftien coureurs uit het peloton ontsnapt, onder wie Rik van Looy. Mijn ploegleider Géminiani kwam naast me rijden en schold me helemaal verrot."

"Of ik me realiseerde dat de beslissing leek te zijn gevallen. Ik schrok enorm. En gaf gas. Ik haalde de kopgroep in en reed door. Ik leefde op een wolk en voelde me onaantastbaar. Opnieuw Rafael Géminiani naast me. ‘Formidable Albertus,’ klonk het uit zijn mond.”

L-B-L belangrijker dan gele trui

Hij plaatst 'm boven het dragen van de leiderstrui in de grootste wielerwedstrijd van de wereld. ”In 1962 droeg ik twee dagen de gele trui in de Tour de France, maar Luik-Bastenaken-Luik op mijn naam schrijven, maakte meer indruk. En de kassa rinkelde flink. Ik was net getrouwd en kon de vette premie goed gebruiken.”

Nog iets? ”Jazeker. Als meesterknecht van Anquetil heb ik Jacques vijf keer aan een Touroverwinning geholpen. En met Johan Cruijf ben ik bevriend geweest. We gingen vaak samen vissen."