De bijzondere strafexpeditie van nummer laatst uit L-B-L Logan Currie: 'Strafte mezelf voor m'n fout'

De Nieuw-Zeelander Logan Currie had een bijzonder verhaal na zijn Luik-Bastenaken-Luik. Hij verdiende straf vond hij zelf...

logan currie staat bij de bus van lotto-dstny

Waarschijnlijk zegt de naam Logan Currie je niets. De eerlijkheid gebiedt te schrijven dat de redacteur die dit stukje coor z'n rekening neemt ook nog nooit van hem had gehoord. Maar ProCyclingStats wees uit: hij is 22, komt uit Nieuw Zeeland en rijdt dit jaar voor Lotto-Dstny.

Boetekleed

Currie werd in februari tijdritkampioen van zijn land, werd zevende in de Tour de Rwanda en meldde zich daarna in Europa voor de grotere koersen. Daar kwamen de resultaten uiteraard niet zo makkelijk als in zijn eigen land en Afrika.

Sterker nog, afgelopen zondag bolde Logan Currie als allerlaatste over de streep in Luik-Bastenaken-Luik, op meer dan 22 minuten van winnaar Tadej Pogacar. Hij was niet zomaar een laatste. Het Nieuwsblad kwam erachter dat er een bijzonder verhaal bij die laatste plek hoorde.

Currie was namelijk de renner die op honderd kilometer nogal knullig ten val kwam en daardoor het halve peloton ophield. Onder andere Mathieu van der Poel moest in de achtervolging. De Nieuw Zeelander is schuldbewust en trekt het boetekleed aan.

"Die grote val op honderd kilometer van de finish, waardoor flink wat jongens neergingen, er plots geen doorkomen meer aan was en alles stil stond. Die komt voor een groot deel op mijn conto. Ik was te gretig en wilde opschuiven. Daardoor raakte ik ingesloten en belandde ik in het gootje. Plots lag ik op de grond. En ik niet alleen dus. Vanaf dat moment was mijn race om zeep."

Boetedoening

Na het boetekleed te hebben aangetrokken deed Currie ook aan openbare boetedoening. Hij stapte weer op de fiets en zei tegen zichzelf dat hij als straf de koers koste wat het koste uit moest rijden.

"Na die crash was ik van de kaart. Een mentale black-out. Ik peperde mezelf wel in dat ik me weer in de wedstrijd moest vechten. Niet dat de renners rond mij boos waren. Of dat hebben ze in ieder geval niet laten blijken. Eigenlijk: ze zeiden helemaal niets. In ieder geval, ik heb dan maar voor mezelf beslist dat ik de koers absoluut moest uitrijden. Als straf voor mijn fout.