Pogacar valt aan op La Redoute en wint tweede Luik-Bastenaken-Luik, Van der Poel knap derde

Mathieu van der Poel had het op de klimmetjes moeilijk, maar won uiteindelijk nog de sprint om de derde plek!

Pogacar juicht

De renners verschenen in hun wintertenue aan de start op Place Saint-Lambert in het centrum van Luik. Het was immers ijskoud en er viel zelfs wat sneeuw uit de lucht. In de loop van de dag klaarde het op in de Ardennen.

Op een kleine 100 kilometer van de finish werd een groot deel van het peloton opgehouden na een valpartij. Het peloton scheerde in twee stukken. Mathieu van der Poel en Tom Pidcock raakten in de achtervolgende groep verwikkeld. Het eerste peloton met Tadej Pogacar profiteerde en trok stevig door.

Na veel moeite slaagde dat tweede peloton er weer in om de aansluiting te maken. Daarna keerde de rust in het peloton even terug. Een omvangrijk peloton trok richting de voet van Côte de la Redoute (1.6 km, 8.8%).

La Redoute

Tadej Pogacar trok op de iconische helling zoals verwacht ten aanval. De Sloveen had op de top een kleine kloof geslagen. Carapaz, Van Gils, Bernal en Vansevenant vonden elkaar in de achtervolging. Van der Poel en Pidcock waren in geen velden te bespeuren.

De samenwerking bij de achtervolgers leek nergens op. Ze leken zich neer te leggen bij een ereplaats. Behalve Ben Helay en Romain Bardet. De Ier en de Fransman maakten jacht op het Sloveense wonderkind. Ze kregen even later gezelschap van Grégoire en Cosnefroy.

Roche-aux-Faucons

Op de Roche-aux-Faucons (1.3 km, 11%), de laatste hindernis van de dag, was het duidelijk dat Pogacar zijn tweede Luik-Bastenaken-Luik ging winnen. In de achtergrond werd volop gestreden om de ereplaatsen. Bardet kletste zijn metgezellen uit het wiel en Egan Bernal maakte de sprong naar de achtervolgers. Van der Poel vocht tegen zichzelf om bij de achtervolgers te blijven.

Pogacar droeg de zege op aan zijn schoonmoeder die exact twee jaar geleden overleefd. Romain Bardet werd knap tweede op anderhalve minuut. Mathieu van der Poel, die het in de finale nog heel moeilijk had, mag mee op het podium want hij won de sprint om de derde plek. Beelden en uitslag:

Erg uitbundig zal Pogacar wellicht niet vieren, want over twee weken debuteert hij als topfavoriet in de Giro d'Italia. Mathieu van der Poel mag na zijn fenomenale voorjaar wél een stevig feestje bouwen. De wereldkampioen zal een tijdje niet meer in actie komen en het is niet zeker of hij de Tour zal betwisten.

Nieuws
  • Cor Vos