Van der Poel na derde plek in L-B-L: 'Zelfs met beste benen had ik Pogacar op La Redoute niet kunnen volgen'

Mathieu van der Poel heeft niet kunnen stunten in Luik-Bastenaken-Luik, maar slaagde er op miraculeuze wijze toch nog in om op het podium te eindigen.

Van der Poel

Toen Tadej Pogacar op Côte de la Redoute zijn beslissende demarrage plaatste, zat Van der Poel ver achterop. Ook op de klimmetjes die volgden had de wereldkampioen het duidelijk moeilijk. In de laatste 10 vlakke kilometers richting Luik troepte het achteraan echter weer samen, waarna er gesprint werd om de derde plek. Van der Poel won dat sprintje.

"Ik weet eigenlijk niet hoe ik er in geslaagd ben om nog op het podium te eindigen", begon Van der Poel het flashinterview. "Ik heb het gevoeld dat ik een hele dag achtervolgd heb. Ik ben wel heel blij met deze podiumplek."

Op een kleine 100 kilometer van de streep sloeg bijna het noodlot toe. Van der Poel werd opgehouden door een massale valpartij en sukkelde in het tweede peloton. Pogacar zat in het eerste peloton dat fors doortrapte. Uiteindelijk slaagde het achtervolgende peloton erin om weer aan te sluiten.

Wat daar precies gebeurd was? "Ik was mijn beenstukken en handschoenen aan het uittrekken. Net op dat moment vielen ze en door die val was de weg geblokkeerd. Ik ben rustig gebleven, maar had niet gedacht dat we nog gingen terugkeren."

"Toen ik dan de aansluiting maakte, was het beste er wel af. De decompressie na de Ronde en Roubaix is toch iets groter dan gedacht. Zelfs met de beste benen had ik Pogacar op La Redoute niet kunnen volgen. Maar het is stof tot nadenken voor de toekomst. De toekomst zal uitwijzen of ik Luik ga proberen te winnen."

Vakantie

Nu is het tijd voor vakantie. De wereldkampioen vertrekt binnenkort naar Dubai. "Ik heb er wel naar uitgekeken. Ik ben al vanaf het WK aan het voorbereiden. Ik ben blij dat de riem er even af mag. Het is een zware periode geweest. Ik heb niet veel wedstrijden gereden, maar het waren wel zware wedstrijden. Men verwacht altijd dat ik er sta."

Van der Poel zal een tijdje niet meer in actie komen. Voorlopig is de volgende koers op zijn planning de Olympische Spelen in Parijs. Over een Tourdeelname moet hij nog beslissen. "Ik weet nog niet wat ik ga doen na mijn vakantie. Na Luik ging ik dat belissen, dus we gaan volgende week eens rustig samenzitten."