Lisa van Belle haar broer overleed, maar ze deed toch mee aan het WK baanwielrennen: 'Ik had echt afleiding nodig' 

Olympisch medaillewinnares Lisa van Belle kwam van de hemel in de hel. Een poosje na haar bronzen medaille overleed haar broer plotseling. Ze vertelt erover.

lisa van belle

Wat stond ze te glunderen in Parijs. Samen met Maike van der Duin haalden ze verrassend brons op de koppelkoers tijdens de Olympische Spelen - en verrassende medailles zijn de mooiste. De pas 20-jarige Lisa van Belle kwam als een komeet de wielerwereld binnen, maar even later kwam er een mokerslag die haar deed beseffen dat alles maar relatief is.

Van Belle greep net naast brons in moeilijke tijden

Tijdens het WK in Zürich kwam het bericht op ongeveer hetzelfde moment als het overlijden van de Zwitserse juniore Muriel Furrer: clubwielrenner Bas van Belle op 24-jarige leeftijd overleden. Het is inderdaad de oudere broer van Lisa (en ook van Loe, die prof is bij Visma | Lease a Bike.

Een enorm zware tijd brak aan voor Lisa en haar familie, maar ze wilde toch graag meedoen aan het WK baanwielrennen. Zaterdagavond reed ze de koppelkoers met Marit Raijmakers (Maike van der Duin verloor haar vader eerder dit jaar en besloot het WK aan zich voorbij te laten gaan).

Ze grepen net naast het brons en bij de NOS analyseerde Van Belle de koers alsof het de gewoonste zaak van de wereld was. "We hebben het echt in de beginfase laten liggen. Dat is zeker een moment dat we nog moeten terugkijken. Daar valt zeker wat te winnen, er waren veel momenten die beter hadden gekund. We hadden meer met de tussensprints moeten meedoen, dat was ook het plan: daar hebben we het laten liggen."

Afleiding nodig

Maar natuurlijk viel het missen van het brons in het niet bij het veel grotere leed. Daar stond een stoere Van Belle ook bij stil voor de camera's van de NOS.

"Het is een enorm moeilijke tijd voor mij geweest, de voorbije drie weken. Ik heb gewoon geprobeerd de focus hierop te leggen, ik had echt afleiding nodig. Hier zijn, op de baan, heeft mij echt positieve energie gegeven. Ik heb hier goede mensen om mij heen om te helpen met mijn verdriet. Dat zal echter nog lang blijven."