Grappig beeld: wielerbaan repareren na val? Daar heb je een velodroombeklimmer met ladder voor nodig...

Een wielerbaan weer repareren na een val is een hele expeditie; je hebt er nog net geen zuurstofmasker bij nodig, maar dus wel een ladder!

val baanwielrennen

Helaas wordt er op de wielerbaan nog al eens een tuimelperte gemaakt, zoals de Vlamingen dat zo mooi zeggen. Dat is niet alleen vervelend voor de renner of renster in kwestie, want diegene kan dan met pincet de houtsplinters van de baan uit zijn of haar hele lijf halen; het levert vaak ook schade op aan de baan.

Om dat weer te repareren moet er een mannetje met een hele doe-het-zelf-set de baan in komen (schuren, nieuw stukkie hout erin, etc.). Daarbij is het nog niet zo dat diegene eerst halverwege de baan een basiskamp opzet, voor de laatste hoogtemeters een zuurstofmasker nodig heeft en met veiligheidstouwen vastzit om een eventuele val in de diepte te voorkomen.

Maar verdomde steil is die baan wel; gewoon lopend op je gympies kom je er niet tegenop en kun je niet blijven staan; spikes zijn geen optie want dan gaat de baan weer stuk. En daarom is een ladder handig bij het repareren van de baan.

Dát is de context bij een grappige foto die het twitteraccount @OutOfCycling postte van een man op een ladder midden op de wielerbaan van Roubaix tijdens het WK.