🎥 Kijken! Lorena Wiebes knalt iedereen uit het wiel en wordt wereldkampioen op de scratch

Lorena Wiebes maakt een uitstapje naar de baan. Zelden zo'n indrukwekkende scratch gezien op het WK baanwielrennen, wow! Kijk die beelden!

lorena wiebes op het wk baanwielrennen

Het WK baanwielrennen in het Deense Ballerup is begonnen en voorlopig is het een Nederlands feestje. Er waren verwachte medailles, maar ook een debutante pakte goud: Lorena Wiebes zette de scratch op ongeziene wijze naar haar hand.

Wiebes oppermachtig

De Mijdrechtse maakte na een wegseizoen met ups en downs een uitstapje naar de baan en dat legt haar geen windeieren. De renster van SD Worx die dit seizoen andermaal verreweg de snelste vrouw van het peloton is, won onlangs een hele rits etappes in de Simac Ladies Tour en zette die lijn in Denemarken nog even door.

Ze deed mee aan de scratch, een van de eenvoudigste baanonderdelen qua regels: de dames fietsen 10 kilometer en wie als eerste over de streep komt, wint. Nou, dat was dus woensdagavond Wiebes. In het filmpje hieronder kun je zien dat ze oppermachtig is en met een straatlengte verschil wint.

Het filmpje

Wiebes ziet het WK als een test - die dus geslaagd genoemd kan worden. Als het parkoers van de olympische wegwedstrijd in 2028 te zwaar is voor haar, dan overweegt ze mee te doen aan het baanwielrennen mee te doen in Los Angeles over vier jaar.

Op de Olympische Spelen staat de scratch niet als los onderdeel op het programma. De scratch maakt wel onderdeel uit van het olympische duuronderdeel het omnium. Dat bestaat uit vier onderdelen: de afvalkoers, de temporace, de puntenkoers en dus de scratch.

Oranje boven op dag één

Lorena Wiebes was niet als enige succesvol namens TeamNL. Ook de (nog) snelle(re) mannen en vrouwen zorgden voor succes. Van de heren teamsprinters zijn we dat inmiddels gewend. Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Roy van den Berg veroverden hun zesde wereldtitel.

Ook de dames grepen eremetaal, maar Hetty van der Wouw, Steffie van der Peet en Kimberly Kalee moesten het doen met zilver achter Groot-Brittannië, maar waren daar na afloop maar wat blij mee. Het was de eerste WK-medaille ooit die de Nederlandse vrouwen op de teamsprint pakten.

Nieuws
  • Cor Vos