Visma-belofte Darren van Bekkum (22) wordt prof bij Astana: 'Elke dag laten zien waartoe ik in staat ben'

De jonge Nederlander Darren van Bekkum verruilt de opleidingsploeg van Team Visma | Lease a Bike voor een avontuur bij Astana.  

Darren van Bekkum bij Visma

Na vier jaar rondgereden te hebben bij Team Visma | Lease a Bike, kiest jongeling Darren van Bekkum voor Astana. Het 22-jarige klimtalent uit Nederland heeft een contract voor twee seizoenen getekend, zo meldt de Kazachse ploeg op haar website.

Succesvol bij de beloften

Van Bekkum heeft dit jaar een bijzonder succesvol jaar achter de rug in de beloftencategorie. Het klimmer won al de prestigieuze Frnase rittenkoers Ronde de l'Isard, waar hij een knappe dubbelslag sloeg op Plateau de Beille.

In de Tour de l'Avenir maakte hij opnieuw indruk. Hij werd tweede in een bergrit waarin hij medeverantwoordelijk was van een geslaagde Nederlandse coup. Vervolgens hielp hij landgenoot Tijmen Graat definitief naar het eindpodium in de slotrit naar de Colle delle Finestre.

Deze week maakt Van Bekkum ook zijn opwachting in op het wereldkampioenschap in Zürich. De jongeling rijdt de wegrit en wordt daarin gezien als een van de kanshebbers op de wereldtitel.

'Blij en trots'

Van Bekkum geldt dus als een van de grootste namen uit de talentenpoel van Team Visma | Lease a Bike. Toch kiest de Nederlander voor een ander avontuur. "Ik ben blij en trots om mijn WorldTour-debuut te maken bij Astana", zegt Van Bekkum op de website van zijn nieuwe werkgever.

"Na vier geweldige jaren bij mijn huidige ploeg ben ik klaar voor een verandering, een nieuwe omgeving en een nieuwe aanpak van werken en koersen. Ik geef altijd de volle honderd procent en volgend jaar wil ik doorgaan met dagelijks laten zien waartoe ik in staat ben."

Algemeen manager Alexandr Vinokourov is kijkt verheugd uit naar de komst van de jonge Nederlander. "Ik wil vooral zijn harde werk, enthousiasme en toewijding benoemen", aldus de Kazach in het persbericht. "Darren krijgt bij onze ploeg de kans om ervaring op te doen, anderen te helpen en om zijn eigen capaciteiten te tonen."

Vierde Nederlander bij Astana

Een jonge Nederlander uit de opleidingsploeg van Visma die zijn profdebuut bij Astana maakt. Dat klinkt als iets opmerkelijks, maar dat is het toch niet helemaal.

Bij de ploeg uit Kazachstan komt hij namelijk drie andere Nederlanders tegen: Cees Bol, Ide Schelling en Wout Poels. Bol en Schelling reden dit seizoen al rond in het blauw van Astana, terwijl Poels ook een nieuwkomer is in 2025.

Van die vier sprak Bol zich onlangs uit over hoe het er tegenwoordig aan toegaat binnen Astana. Over die ploeg wordt nogal meewarig gesproken in Nederland, maar dat is onterecht volgens de sprinter - die er al twee seizoenen op heeft zitten bij de formatie van Vino.

"In 2024 is het wel een stuk professioneler aangepakt, maar een aantal andere dingen is nog old skool. In positieve zin. De stafleden zijn er écht om renners te helpen. Het is allemaal net iets flexibeler dan ik gewend was."

Nieuws
  • Cor Vos