Ka-ching! Fem van Empel grootverdiener in de cross: deze bedragen harkten de crossers (m/v) binnen aan prijzengeld

Je moet er even voor door de modder ploegen, maar dan verdien je er mooie bedragen mee!

Brussels University Cyclocross 2023 women

Met alleen nog de Sluitinsprijs in Oostmalle op het programma zit het crossprogramma er zo goed als op. Tijd om de balans op te maken dus. Sportief was het voor de liefhebbers, zowel bij de mannen als vrouwen, vaak om de vingers bij af te likken, met een heerlijke WK in Hoogerheide als climax.

Financieel gezien kregen de renners en renster ook een alleszins behoorlijke vergoeding voor het gebodene amusement, blijkt uit een berekening die Het Laatste Nieuws maakte. Die berekening is exclusief het startgeld dat betaald wordt aan (sommige) renners - dan zouden de bedragen die je hieronder bij Mathieu van der Poel en Wout van Aert veel hoger zijn.

Vrouwen

Omdat het prijzengeld in de cross tussen mannen en vrouwen gelijk is, is Fem van Empel de grootverdiener. Zij reed 126.000 euro binnen met de eindzege in het X2O Badkamers-klassement en de eindzege in de Wereldbeker - en natuurlijk de losse zeges in de crossen die daar en bij de Superprestige horen.

De financiële top 3 bij de vrouwen wordt gecompleteerd door Ceylin del Carmen Alvarado (80.830 euro) en Puck Pieterse (72.920 euro). Alvarado won het eindklassement van de Superprestige; Pieterse won de nodige Wereldbekers en eindigde als tweede in dat klassement. Shirin van Anrooij moet het doen met 58.370 euro.

Mannen

Bij de mannen is Eli Iserbyt de grootverdiener. Hij kon 108.440 euro bijschrijven op z'n bankrekening. Iserbyt pakte de eindzege in het klassement van de X2O Badkamers Trofee. Lars van der Haar deed dat in de Superprestige en verdiende in totaal 95.835 euro. Laurens Sweeck won dan weer het eindklassement van de Wereldbeker harkte in totaal 94.445 euro binnen.

Mathieu van der Poel en Wout van Aert reden natuurlijk veel minder crossen dan bovengenoemde renners en renster. Daardoor moeten zij het doen met respectievelijk 48.680 euro en 40.880 euro. Maar als gezegd krijgen zij nog rond de 20.000 euro aan startgeld per cross (niet in Wereldbekercrossen).

In de Wereldbekercrossen is het meeste prijzengeld te verdienen. De totale prijzenpot bedraagt daar net iets meer dan 700.000 euro. Let wel: crossers moeten ook (een deel van) de kosten voor verblijf en logistiek (de camper bijvoorbeeld) uit eigen zak betalen.

Cyclocross
  • Photo: Anton Vos/Cor Vos © 2023