Jonas Vingegaard slaat dubbelslag in Ronde van het Baskenland: Schelling lost

Jonas Vingegaard wint de derde etappe in de Ronde van het Baskenland. De Deen was de beste op een steile heuvel en is ook de nieuwe klassementsleider. Mikel Landa werd tweede, vlak voor Enric Mas.

Baskenland 2023 stage 3

De derde etappe van de Ronde van het Baskenland stond garant voor een korte maar desondanks heftige heuvelrit. Het peloton werd van Errenteria naar Villabona gevoerd. Gedurende de rit van 154 kilometer moesten er ruim 2500 hoogtemeters overwonnen worden. De finish lag bovenop een steile heuvel.

Vanuit de start reed er een sterke vluchtersgroep weg met daarin onder meer Pierre Latour, Remi Cavagna en Georg Zimmermann. Zij hadden echter geen schijn van kans, het peloton zat de aanvallers de hele tijd op de hielen.

In de laatste vijftien kilometer stond de renners nog een viertal lastige beproevingen te wachten. De Basische puisten volgden elkaar in rap tempo op.

Finale

Op dertig kilometer van het einde waren Zimmermann en Cavagna, de laatst overgebleven vluchters, eraan voor de moeite. Het was nu aan de klimmers en punchers om uit hun hok te komen. Laurens Huys Schoot als eerste een pijl af, de Belg kreeg Esteban Chavez en Bauke Mollema met zich mee. De uitval zorgde voor verwarring in het peloton, het viel stil en zodoende kregen ze een mooie voorsprong.

Chavez bleek de sterkste van de driekoppige kopgroep, hij lag met tien kilometer te gaan nog twintig seconden voor. Mollema en Huys waren inmiddels alweer ingerekend. Op de tweede van in totaal vier heuvels in de slotfase vielen veel renners aan, Juan Lopez en James Knoxx voegden zich bij Chavez.

Zij begonnen met een voorsprong van vijftien seconden aan de slotheuvel, een onding van een kilometer aan tien procent, met stroken van zelfs 20%. De voorsprong was uiteraard niet genoeg, een hongerig peloton maakte korte metten met de aanvallers.

De laatste meters zorgden voor opmerkelijke taferelen: Sergio Higuita van BORA-Hansgrohe werd de hekken ingedrukt en een flink aantal renners moest van de fiets af.

Uiteindelijk was Jonas Vingegaard de beste, de Jumbo-Visma-renner maakte zijn favorietenstatus waar. Hij was twee seconden sneller dan Mikel Landa en Enric Mas en gaat nu ook aan de leiding in het klassement. Ide Schelling kon het tempo niet bijbenen en kwam anderhalf minuut later binnen.

Nieuws
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2023