Cancellara is helemaal klaar met beschuldigingen over motortje: 'Boonen parkeerde op de Muur'

Fabian Cancellara ontkent nog maar eens de beschuldigen over het gebruik van een motortje tijdens de Ronde van Vlaanderen 2010.

Ronde van Vlaanderen  2010

Het is ondertussen al 13 jaar geleden dat Fabian Cancellara de Vlaamse wielerfans een kater bezorgde door hun wielerheld Tom Boonen tijdens Vlaanderens Mooiste achter te laten op de iconische Muur van Geraardsbergen. Het gemak waarmee de Zwitser toen over de kasseien naar boven klom riep bij sommige fans wel wat vragen op. Zo werd er gespeculeerd dat Cancellara zijn eerste Ronde van Vlaanderen won, met behulp van een ingebouwd motortje in zijn fiets.

Cancellara heeft het gebruik van zo'n motortje altijd ontkend en bewijzen zijn er nooit gevonden. Toch wordt 'Spartacus' tot op de dag van vandaag nog steeds achtervolgd door die beschuldigen en daar heeft hij het moeilijk mee. Vooral dan over de beschuldigen vanuit het Quick-Step kamp.

Zo wenste Patrick Lefevere in 2016 niet te antwoorden op de vraag of Cancellara in 2010 de Ronde won met behulp van een motortje. Frans De Cock, de grote baas van hoofdsponsor Quick-Step, zei vorig jaar in een interview met Het Nieuwsblad het volgende: "Het is algemeen geweten dat een sterke renner in 2010 met een mechanisch hulpmiddel in zijn fiets heeft gewonnen. Schandalig wat daar gebeurd is.”

Beschuldigingen beu

"Natuurlijk ben ik die beschuldigingen moe", vertelde Cancellara in een interview met De Morgen. "Maar je leert er mee omgaan. In 2008 was er ook al dat ceraverhaal (beschuldiging werd later weer ingetrokken), in 2010 was er dat gedoe met dat motortje en er waren nog wel wat zaken..."

De Specialized fiets waarmee Cancellara in 2010 wegreed van Boonen, staat overigens gewoon bij hem thuis. "Er is maar één iets veranderd aan die fiets. Mijn vader heeft die namelijk, tot mijn spijt, net na de koers gewassen. Ik was echt kwaad. Ik wilde hem, net als mijn andere fietsen, met alle vuiligheid aan de muur hangen."

Cancellara vertelt dat die beschuldigingen heel hard aankomen. "Maar ik heb echt niks te verbergen, niks. Tien jaar lang reed ik op het allerhoogste niveau. Ik had geen motortje in mijn fiets. Mijn benen waren mijn motor."

Muur

Waarom Cancellara dan op z'n dooie gemak naar boven reed, terwijl Boonen happend naar adem en onder luid gejuich van een massa opgedaagde Vlaamse fans, door het ijs zakte?

"Boonen parkeerde op de Muur, hij verkrampte volledig", legt Cancellara uit. "Boonen was done. En ik demarreerde niet eens, vergeet dat niet. Ik versnelde alleen maar. Het was niet de bedoeling om hem daar te lossen, want ik had niet het gevoel hem te kunnen lossen. Bleek ik boven plots een groot gat te hebben.”

Quick Step

Dat ze zelfs bij The Wolfpack twijfelen aan de passage van Cancellara over de Muur, betreurt hij nog meer. "Ik vind het heel jammer dat ze altijd naar anderen wijzen. Zeker de sponsors, zoals de bazen van Latexco en Quick Step."

Ook voor Patrick Lefevere is de Zwitserse wielerkampioen scherp. "Ik heb respect voor alles wat hij al bereikt heeft, maar dit moet stoppen. De herhaaldelijke aanvallen van Patrick zijn ­onnodig en pijnlijk, tot op de dag van vandaag. 2010 moet er bij hem ­behoorlijk hebben ingehakt", aldus Fabian Cancellara.

Achtergrond
  • Foto Wessel van Keuk en Cor Vos ©2010