Jumbo-Visma doet geheimzinnig over bandendruksysteem voor Parijs-Roubaix, rijdt Wout van Aert ermee?

Jumbo-Visma houdt de (banden)spanning er voor Parijs-Roubaix goed in. Wie rijdt er zondag met het nieuwe systeem waarmee je tijdens de koers de bandenspanning kunt regelen?

Training session prior to the Paris-Roubaix 2023

In Dwars Door Vlaanderen werd duidelijk dat Jumbo-Visma het Kinetic Air Pressure System test. Daarmee kun je tijdens de koers meer of minder lucht in de banden laten lopen (hier meer over het systeem). Ideaal voor Parijs-Roubaix natuurlijk, waar je op het asfalt meer bar in de banden wil en op de kasseistroken minder.

Gisteren tijdens de verkenning hulde de ploeg zich alleen wel in mist over wie er zondag mee gaat rijden. Dát er enkele renners mee gaan rijden, lijkt wel duidelijk. Sporza voelde na afloop van de verkenning ploegleider Grischa Niermann aan de tand.

"We zijn ervan overtuigd dat het ook Parijs-Roubaix zal doorstaan. Anders zouden we het niet testen. We waren hier om de puntjes op de i te zetten. Ik hoorde dat het 90 watt scheelt op de kasseien, dus schrijf dat maar op.. Nee haha, het is zeker geen 90 watt, maar het kan in deze koers wel een verschil maken."

Wout van Aert

Uit die woorden kun je opmaken dat ermee gereden gaat worden, maar dan is de vraag nog wel: door wie van de geelzwarte ploeg? Wout van Aert verkende er alvast niet mee zondag. Ook hij speelde het mysterieuze spelletje na afloop van de verkenning mee.

"We hebben een innovatie ontdekt en we zien zondag of ik er mee zal rijden. Of dat nog niet beslist is? Misschien wel al, maar dan zeg ik het jullie niet."

Maar dat hij er niet mee test een paar dagen voorafgaand aan de koers lijkt toch wel een teken aan de want te zijn dat hij het - in ieder geval voor deze editie - links laat liggen. Al kun je dat ook weer nuanceren als je zijn volgende woorden interpreteert.

"Ik heb er vandaag dan niet mee getest, maar ik heb het al gedaan. Er zit veel toekomst in. Je kunt constant switchen van de zachte naar de harde band."

Overigens meldt de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws dat Dylan van Baarle en Christophe Laporte sowieso wél met het systeem zullen rijden, maar Wout van Aert niet. Ploegleider Maarten Wynants zou zijn mond voorbij gepraat hebben. Hoe dan ook, de aandacht zal zondag bij de start in Compiègne meer dan ooit gefixeerd zijn op de wielen van Wout..

Achtergrond
  • Photo: Peter de Voecht/PN/Cor Vos © 2023