Waar is Juan Ayuso? Spaans supertalent rijdt al meer dan 200 dagen geen koers meer

Juan Ayuso heeft zijn seizoensdebuut nog steeds niet gemaakt. Een aanhoudende blessure houdt hem al meer dan 200 dagen uit koers.

La Vuelta ciclista a Espana 22-21

Het loopt op dit moment niet zo lekker voor Juan Ayuso. De 20-jarige klimmer van UAE Team Emirates kwam dit seizoen nog niet in actie. Zijn laatste optreden dateert al van de Vuelta vorig jaar, toen hij op z'n 19e als jongste renner ooit het podium van de Ronde van Spanje haalde. De Spanjaard geldt dan ook als een groot talent.

Van dat talent krijgen we voorlopig dus weinig gezien. Een blessure aan de hiel houdt hem al meer dan 200 dagen aan de kant.

"Net voor hij het seizoen ging openen in de Ronde van Valencia, kreeg hij last van zijn hiel", klinkt het bij UAE-manager Joxean Fernández Matxin, in gesprek met CyclingWeekly. "We hebben hem toen aangeraden om enkele dagen niet meer te trainen. De pijn bleef echter aanhouden. Hij is dan opnieuw gestopt met trainen om te kunnen herstellen."

Tendonitis

De exacte blessure van Ayuso is omschreven als Tendonitis. In normale omstandigheden herstel je daar na twee tot drie weken van. "Het probleem bij hem is dat de pijn blijft terugkeren. Daardoor kan hij nooit meer dan twee weken aan één stuk doortrainen."

Het kan dus nog wel even duren voor Ayuso terug klaar is om te koersen. "Zolang hij geen vier achtereenvolgende weken kan trainen, gaan we hem geen wedstrijden laten rijden", zegt Matxin. "Nu zit hij denk ik aan zijn derde week training."

Geen druk

Balen voor UAE Team Emirates dus, dat Ayuso een contract gaf tot 2028. Van enige druk is er echter helemaal geen sprake. "Hij hoeft geen wedstrijden te rijden. We geloven in hem en we willen dat hij kalm blijft. Er is geen haast. We kunnen het herstelproces ook niet versnellen", aldus Joxean Fernández Matxin

Achtergrond
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2022