Analist Tom Dumoulin geniet met volle teugen van Van der Poel: 'Ik heb naar een kunstenaar gekeken'

Mathieu van der Poel was de hele dag actief en won uiteindelijk solo. Tom Dumoulin genoot met volle teugen van Van der Poel.

Paris Roubaix 2023 elite

Dumoulin was als NOS-analist aanwezig bij Parijs-Roubaix en gaf zijn analyse na een zeer tumultueuze Parijs-Roubaix, waarin Van der Poel in de slotfase wegreed en Van Aert lek reed op een slecht moment. Dumoulin genoot van zijn landgenoot. "Hij is relaxt als hij relaxt kan zijn. Af en toe te relaxt, maar ik heb hem niet kunnen bespeuren op momenten van moeite. Het lijkt vanzelf te gaan. Ik heb echt naar een kunstenaar gekeken."

Op een van de laatste stroken miste Van der Poel bijna de bocht en viel bijna over een verkeersobstakel. Hij hield hem wonder boven wonder. "Er is er maar één in het peloton die daar niet valt, en dat is Van der Poel. Zet hem op een fiets en hij wint na vier keer erop rijden. Of het nu een stadsfiets is of een BMX."

Philipsen

Van der Poel werd op fenomenale wijze bijgestaan door Jasper Philipsen in de finale. "Jasper is van goud waarde geweest", aldus Dumoulin. "Vandaag heeft hij het niet alleen hoeven doen. Het werd bijna saai omdat Alpecin-Deceuninck het zo goed onder controle had. Een renner als Stefan Küng heeft niet eens geprobeerd aan te vallen, omdat hij voelde dat het tempo zo hoog lag."

Op Carrefour de l'Arbre had het ook zomaar anders kunnen lopen voor Van der Poel, want op de laatste echt zware strook viel hij bijna door een samenloop van omstandigheden. John Degenkolb ging daarbij tegen de grond. "Een ongelukkige samenloop van omstandigheden", beoordeelde Dumoulin. "Niemand kon er iets aan doen, maar het gebeurt wel. Het verkloot wel de koers van Degenkolb, want die had een dikke kans op het podium."

Nieuws
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023