Johan Bruyneel: 'Van der Poel is met meer talent geboren, Van Aert is een hardere werker'

Johan Bruyneel stelde in The Move-podcast dat Mathieu van der Poel net iets meer getalenteerd is dan Wout van Aert, maar kreeg meteen tegenwind van Lance Armstrong en George Hincapie.

Mathieu van der Poel mag nu ook Parijs-Roubaix aan zijn fraaie palmares toevoegen. Na de Ronde van Vlaanderen (2x) en Milaan-San Remo, is dat al het derde monument op zijn erelijst. Lance Armstrong blikte in zijn podcast The Move, samen met zijn gasten terug op de epische editie van De Hel van het Noorden.

"Het was een heel interessante editie, er is van alles gebeurd", begon de zevenvoudig Tourwinnaar. "De prestatie van Mathieu van der Poel was uitzonderlijk. En Alpecin-Elegant, waar we een tijdje geleden nog kritiek op hadden, wel, ze eindigden op nummer één en twee."

Zoals Van der Poel zelf meteen aangaf na afloop, is er naast goede benen, ook veel geluk nodig in de Hel. "Bij Alpecin-Elegant hadden ze het geluk wel aan hun zijde. Zo miste Van der Poel bijvoorbeeld op 10 kilometer van de finish een bocht en vermeed hij maar nipt een aanrijding met een betonblok."

Johan Bruyneel, de voormalige ploegleider van Lance Armstrong, ziet Van der Poel een indrukwekkend statistiek voorleggen en zelfs beter doen dan Eddy Merckx. "Hij won de voorbije maanden het WK veldrijden, Milaan-San Remo, Parijs-Roubaix... Van der Poel reed al 14 monumenten. 13 keer eindigde hij in de top 10 en hij won er vier van. Niemand deed ooit beter in de monumenten. Ook Eddy Merckx niet, maar die heeft uiteraard wel meer monumenten op zijn palmares staan."

Van der Poel meer talent

Terwijl Van der Poel zijn derde monument binnenhaalde, moest Van Aert zich andermaal tevreden stellen met een ereplaats. Bruyneel: "Beiden wonnen Milaan-San Remo. Maar Van der Poel won ook twee keer Vlaanderen én Roubaix. Van Aert won geen van beide. Ik denk dat Van der Poel met net iets meer talent geboren is dan Van Aert. Hij is meer een winnaar."

Bruyneel werd meteen onderbroken door een hoofdschuddende Lance Armstrong en George Hincapie. "You have to stop", riep Armstrong, waarna hij zelfs in zijn beste Nederlands "alsjeblieft", zei. "Heb je de Tour de afgelopen jaren niet gevolgd?", grapte Hincapie.

Bruyneel vervolgde: "Van Aert is meer een werker. Hij moet harder werken om hetzelfde niveau te halen. Van der Poel is net iets meer een winnaar dan Wout van Aert."

Zelfde niveau

George Hincapie ging nog steeds niet akkoord. "Het enige verschil tussen die twee in Parijs-Roubaix, was dat Van Aert lek reed op Carrefour de l'Arbre. Van der Poel was misschien wat gretiger en Van Aert iets slimmer, maar ik heb niet het gevoel dat er een verschil in niveau was."

Hincapie kreeg bijval van Armstrong: "We weten niet hoe het zou afgelopen zijn. Wout van Aert reed lek. Zijn hele team reed lek. Ik ga akkoord met George."

Hincapie is er zelfs van overtuigd dat Van Aert, zonder pech op Carrefour de l'Arbre, Van der Poel had geklopt op de Vélodrome. "Van Aert heeft zelfs een halve minuut moeten wachten op een nieuw wiel. Nadat hij terug op de fiets zat werd de kloof met Van der Poel niet groter en hij nam alle kopwerk voor zijn rekening. Hij reed terug naar de tweede groep, ging op kop rijden en viel zelfs nog aan. Hij verloor geen tijd op Van der Poel. Ik had het gevoel dat hun niveau exact hetzelfde was. Ik denk dat hij zonder die lekke band Van der Poel had kunnen kloppen in de sprint."

Achtergrond
  • Foto: YouTube/WEDŪ