Onbegrip over profileringsdrang Leo van Vliet: 'Schandalig, echt schandalig'

Tadej Pogacar leek het even moeilijk te hebben in de finale, maar kon net op dat moment even draften bij de auto van de koersdirecteur.

Tadej Pogacar was al even met zijn solo bezig toen hij een beetje van zijn pluimen leek te verliezen. Net op dat moment loste Ben Healy medevluchter Tom Pidcock en kwam hij terug tot twintig seconden van de koploper. Op dat moment mengde de auto met daarin koersdirecteur Leo van Vliet zich in de koers.

Die bleef even voor Tadej Pogacar rijden, waarna de voorsprong ineens weer een halve minuut was. Daarmee was de spanning er definitief uit. Of het een verschil had gemaakt in de einduitslag, lijkt niet het geval. Maar bij Sporza noemden de commentatoren het een onaanvaardbare 'profileringsdrang.'

Ook op Twitter was men niet mals over de actie van de koersdirecteur. 'Schan-da-lig', noemde Thijs Zonneveld het. "Even serieus: Van Vliet beslist hier mede de koers. Healy kwam terug tot op twintig seconden, na twee keer draften op tien meter is het weer een halve minuut. Schandalig, echt schandalig."

De journalist van het Algemeen Dagblad was niet de enige die het belachelijk vond. Healy's ploegbaas, Jonathan Vaughters, liet ook van zit horen op Twitter. "Derny racing op de baan is altijd het meest spannende. Ik denk dat de organisatoren het nu ook naar de weg willen brengen."

Michael Rasmussen schreef het volgende over de situatie. "Ik krijg het gevoel dat de organisatoren koste wat het kost een overwinning van Pogacar willen zien."