Italiaanse bondscoach: 'Van der Poel, Van Aert en Pogaçar rijden als Eddy Merckx'

De Grote 3, Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tadej Pogacar, rijden tegenwoordig rond als Eddy Merckx. Dat is de mening van Davide Cassani, Italiaans bondscoach.

Ronde van Vlaanderen 2023

"Van der Poel, Van Aert en Pogacar rijden als Merckx', concludeerde Cassani bij La Gazzetta dello Sport na afloop van Parijs-Roubaix. "Ze zijn zo sterk dat het voor hen het beste is om de eerste klap uit te delen aan hun tegenstanders, en dat doen ze zonder na te denken over tactiek. Dus iedereen moet achtervolgen. Zoals Van Aert deed, die al aanviel voor het Bos van Wallers."

Het recordgemiddelde in Roubaix was een gevolg van meerdere factoren volgens Cassani. "Er waren minstens 15 teams die wilden ontsnappen om te anticiperen op de fenomenen, en dus reden ze gemiddeld 55 kilometer in de eerste twee uur. Het gemiddelde niveau van de groep is veel hoger dan tien jaar geleden. Ook de toegenomen aerodynamica speelt daarbij een belangrijke rol. Tegenwoordig rijden ze ook op de weg in hele strakke snelpakken, die in de windtunnel zijn bestudeerd voor die snelheden. De grote teams hebben zulke grote budgetten, van 35 tot 50 miljoen euro, dat ze veel investeren in Research en Development met de universiteiten. Het resultaat zie je onmiskenbaar terug in de koers."

Niet alleen de pakken worden door Cassani aangewezen als een belangrijke reden voor de hoge snelheden, ook de wielen waarmee er in de kasseiklassiekers wordt rondgereden.

"Laatst keek ik naar de wielen waarmee ik in de jaren 90 reed en ik dacht bij mezelf: hoe kon ik hiermee Roubaix rijden? Wielen zijn essentieel, en ze hebben een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Ze zijn tegenwoordig erg licht en extreem efficiënt. De kracht van de renner wordt perfect overgebracht op het asfalt of in dit geval de kasseien. Als je daarbij optelt dat er ook rugwind was in Sanremo, Vlaanderen en Roubaix...".

Tot slot wordt noemt Cassani nog de voeding van de moderne wielrenners.

"De renners van tegenwoordig trainen om te eten. Ja, ze trainen om op het juiste moment in de koers te eten. Het lijkt vreemd, maar zo is het. Wij verwerkten vroeger 50-60 gram suiker per uur, nu zitten ze aan 90 gram. Als ik dat vroeger had gedaan, had ik vijf minuten later op de wc gezeten.'

Klassiekers
  • Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tadej Pogacar