Richard Plugge over Belgische fans: 'Jullie sabelen ze genadeloos neer als het wat minder gaat'

Richard Plugge blikt terug op het voorjaar van Jumbo-Visma en vindt dat de Belgen wat minder streng moeten zijn voor hun wielerhelden.

Team presentation Jumbo - Visma team 2023

Geen winst in Vlaanderen en geen winst in Roubaix. Toch is de grote baas van Jumbo-Visma, Richard Plugge, trots op wat ze bereikt hebben. "We hebben nog nooit zo’n succesvol voorjaar gehad", vertelde hij in een interview met Het Nieuwsblad. "We wonnen 24 keer en staan bovenaan de UCI-ranking, in elk geval tot de Amstel. Als je daar niet tevreden mee kan zijn, dan kan je dat nooit zijn.”

De twee grote doelen (Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix), hebben ze opnieuw niet kunnen verwezenlijken. "Aan de ene kant is dat teleurstellend, maar aan de andere kant is al de rest zo goed verlopen dat het zoveel goedmaakt."

Vooral de pech van Wout van Aert op Carrefour de l'Arbre was heel zuur. "Ik mag dat eigenlijk niet zeggen, maar als hij daar die pech niet heeft, draait hij sowieso als eerste van die strook af. Zijn teleurstelling was immens. Voor mij was hij de sterkste op die strook."

Belgische fans

Sportieve manager Merijn Zeeman liet zich onlangs nog kritisch uit over de Belgische wielerfans. Zo vond hij het vreemd hoe onze Zuiderburen, niet enkel met hun renners, maar met hun supersterren in het algemeen omgaan. Richard Plugge denk daar helemaal hetzelfde over.

"De Belgen zetten renners op zo’n hoog voetstuk, maar als het even wat minder gaat, sabelen ze hen ook genadeloos neer", klinkt het scherp.

"Ik ben het eens met Adrie van der Poel als hij zegt dat we gewoon samen moeten genieten van het spektakel dat deze generatie renners ons telkens levert. Het gaat nu eenmaal niet altijd 100 procent. Als dat het geval is, mag daar in België misschien wel wat meer begrip voor zijn."

De fans van Wout van Aert hadden onder meer kritiek op het cadeau dat Van Aert in Gent-Wevelgem aan zijn ploegmakker en vriend Christophe Laporte gaf. "Dat is net wat ons team typeert. We laten zien dat onze slogan Samen winnen geen onzin is. Het is prachtig dat Wout dat in daden omzet", aldus Richard Plugge.

Tour

Geslaagd of geen geslaagd voorjaar, bij Jumbo-Visma focussen ze nu op het volgende grote doel: de Ronde van Frankrijk. Met Jonas Vingegaard willen ze opnieuw de strijd aangaan met Tadej Pogacar en een tweede opeenvolgende Tourzege pakken.

"Met Jonas gaat het heel goed. Hij neemt nu even rust vooraleer hij aan zijn opbouw naar de Tour begint". En Wout van Aert? "Wat hij nog meer kan doen staat in de sterren geschreven. Hij verbaast ons en jullie elk jaar opnieuw. Wat hij straks in de Tour gaat doen, dat komt nog wel aan bod. We hebben nog even", aldus Richard Plugge.

Achtergrond
  • Photo: Cor Vos © 2022