Ben Healy over auto-incident met Leo van Vliet: 'Niet fijn om te zien'

Ben Healy leek in de Amstel Gold Race de kloof met Tadej Pogacar te gaan dichten, maar daar stak koersdirecteur Leo van Vliet een stokje voor.

Trofeo Calvia 2023

Zondag liep het voor het vierde jaar op rij mis in de Amstel Gold Race. Geen problemen met de fotofinishapparatuur deze keer, Pogacar deed het immers met een lange solo. Het was koersdirecteur Leo van Vliet zelf, die zondag opnieuw voor commotie zorgde.

Van Vliet maakte er voor de wedstrijd geen geheim van dat hij dolgraag Tadej Pogacar op de erelijst wilde hebben. Toen de Sloveen solo ging op de Keutenberg en Ben Healy, dé revelatie van de heuvelklassiekers, even later de kloof met Pogacar leek te dichten, kwam Van Vliet zich dan ook mengen in de koers door met de jurywagen vlak voor Pogacar te rijden. Die profiteerde van de verminderde luchtweerstand, waardoor de kloof terug groter werd.

Van Vliet werd voor zijn manoeuvre meteen met de grond gelijk gemaakt op sociale media. "Er is geen enkel excuus voor een koersdirecteur om je zo te gedragen", vertelde Lance Armstrong in zijn podcast.

Van Vliet zelf zei na afloop dat er helemaal niets aan de hand was. "Wij rijden er voor, maar daar heeft hij toch helemaal niets aan?"

Reactie Healy

Ben Healy, die door het manoeuvre niet meer naar Pogacar toe kon rijden, vertelde aan de NOS dat het de uitslag wellicht niet heeft beïnvloed. "Ook als ik het gat met Pogacar toe gereden had, zou hij moeilijk te kloppen zijn in de sprint. Hij ging ook niet voluit toen hij mij en Pidcock achterliet op de Keutenberg."

Verder is de 22-jarige Ier bijzonder mild voor Van Vliet. "Het is niet fijn om te zien. Maar het is gebeurd en sommige zaken moet je nu eenmaal aanvaarden. Ik ben op niemand boos. Zulke dingen gebeuren en hopelijk blijft het bij deze ene keer. Laat het een les zijn, een voorbeeld voor de toekomst", aldus Ben Healy.

Nieuws
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2023