Dirk De Wolf en Jan Bakelants: 'Fietswissel was veel erger dan auto-incident met Van Vliet'

Tadej Pogacar zou tijdens de Amstel Gold Race niet één, maar twee keer geholpen zijn door de wedstrijdjury.

Amstel Gold Race 2023 elite

Ook in Wielerclub Wattage werd het bizarre manoeuvre van koersdirecteur Leo van Vliet tijdens de Amstel Gold Race op de korrel genomen. Zo reed hij minutenlang voor de uiteindelijke winnaar Tadej Pogacar uit, waardoor de Sloveen kon profiteren en de kloof met achtervolger Ben Healy terug groter werd. "Wat in de Amstel gebeurd is, is erover", vertelt Tom Boonen. Ze zijn er echter wel van overtuigd dat het de uitslag niet heeft beïnvloed, in tegenstelling tot een ander incidentje tijdens de koers...

Zo kreeg Tadej Pogacar af te rekenen met een leegloper en wisselde hij op 39 kilometer van de finish bliksemsnel van fiets. De Sloveen kon in geen tijd weer de aansluiting maken met de kopgroep. "Maar de ploegauto van UAE Team Emirates reed op dat moment net achter de kopgroep, terwijl dat helemaal niet mag", zegt Dirk De Wolf.

Volgens het UCI-reglement mag een volgwagen enkel achter de kopgroep rijden, als de voorsprong groot genoeg is en het is de UCI-commissaris die groen licht moet geven.

"Maar op dat moment bedroeg de voorsprong 20 à 25 seconden. Het gat was dus niet groot genoeg. Het is alleen omdat het Tadej Pogacar was, dat die auto door mocht. Een minder goede coureur zou dat niet gemogen hebben."

Volgens Jan Bakelants heeft het de uitslag heel hard beïnvloed. "Want als Pogacar moet wachten op de ploegauto die effectief achter het peloton zou rijden, dan moet hij aan een serieuze inhaalrace beginnen."

Achtergrond
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2023