Oppermachtige Remco Evenepoel volgt zichzelf op in Luik-Bastenaken-Luik

Remco Evenepoel heeft, in zijn regenboogtrui, voor de tweede keer op rij Luik-Bastenaken-Luik gewonnen en meteen ook het voorjaar van Patrick Lefevere gered.

Luik - Bastenaken - Luik 2023 elite

Het Ardens avontuurtje van Tadej Pogacar zat er al na 85 kilometer op. De Sloveen kwam samen met Mikkel Honoré (EF Education-EasyPost) ten val en moest opgeven. Hij bezeerde zich aan de pols en werd naar het ziekenhuis afgevoerd. Zijn droom om het hele Ardense drieluik te winnen, zal hij nog een jaartje moeten uitstellen.

De vroege vlucht bestond uit 11 renners. Bij de wolfpack zagen we een heel ander beeld dan tijdens het voorbije voorjaar. Ze namen de koers al vroeg in handen en maaktne er een ware slijtageslag in de Ardennen van. Een gretige Alaphilippe reed volledig in dienst van de wereldkampioen. In aanloop naar Côte de Wanne schudde de Fransman een eerste keer aan de boom. Jan Tratnik viel op de Wanne aan en reed naar de kopgroep toe.

Voor schaduwfavorieten David Gaudu, Mikel Landa, Benoît Cosnefory, Aleksey Loetsenko en Enric Mas ging het te snel in het peloton. Tom Pidcock en Ben Healy zagen er wel nog fris uit.

La Redoute

In de aanloop naar Côte de la Redoute werden de laatste vroege vluchters ingerekend. Alpecin-kopman Quinten Hermans reed lek in de meest cruciale fase van de wedstrijd.

Remco Evenepoel wachtte even, maar plaatste vlak voor de top van La Redoute dan toch zijn demarrage. Pidcock moest een gaatje laten, maar kon in de afdaling weer aansluiten.

Photo: POOL/JJ/Cor Vos © 2023

De wereldkampioen en de Brit leken een tweestrijd uit te vechten, maar even later kraakte Pidcock plots op het vlakke. De wereldkampioen was aan zijn solo richting Luik begonnen! Achteraan kreeg Pidcock het gezelschap van het trek-duo Ciccone en Skjelmose en Healy. De kloof met Evenepoel liep al snel uit tot één minuut.

Spannend werd het na La Redoute niet meer. Net als vorig jaar, werkte Evenepoel een tijdrit richting Luik af, op weg om zichzelf op te volgen als winnaar van La Doyenne. Deze keer in de regenboogtrui (inclusief witte broek!), met rugnummer 1 én in de regen.

Evenepoel rondde zijn solo met succes af, meteen ook zijn eerste zege in de regenboogtrui. Het voorjaar van de Wolfpack is gered. Pidcock won de strijd om plek twee, voor de Colombiaan Santiago Buitrago. Ben Healy viel net naast het podium.

Nieuws
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023