Santiago Buitrago na verrassende podiumplaats in Luik-Bastenaken-Luik: 'Ik voel me heel nederig naast Evenepoel en Pidcock'

Santiago Buitrago is de eerste Colombiaan op het podium van Luik-Bastenaken-Luik en kan zelf maar moeilijk bevatten wat hij heeft gepresteerd.

Luik - Bastenaken - Luik 2023 elite

De aandacht ging zondag tijdens Luik-Bastenaken-Luik vooral uit naar winnaar Remco Evenepoel, maar vlak daarachter schreef een renner geschiedenis. Santiago Buitrago werd derde en gaat de geschiedenisboeken in als de eerste Colombiaan op het podium van Luik-Bastenaken-Luik. "Dit is echt ongelooflijk, ik had hier nooit rekening mee gehouden", vertelde hij vlak na afloop.

Voor velen komt Buitrago volkomen onverwachts bovendrijven, en dat gold in dit geval eigenlijk ook voor hemzelf. "In eerste instantie was Landa onze kopman, maar hij moest al vroeg lossen. Ondanks dat ik me goed had voorbereid, kwam het toch als een verrassing dat ik plots voor eigen kans mocht gaan. Het is moeilijk te bevatten dat ik hier nu op het podium sta", aldus de 23-jarige klimmer.

Buitrago finishde in de achtervolgende groep op ruim een minuut van Evenepoel. De Colombiaan was diep onder de indruk van zijn Belgische concurrent. "Remco was simpelweg veel te sterk. We konden hem niet volgen, ook al zagen we de aanval aankomen."

In de sprint om de tweede plaats kwam Buitrago net te kort ten opzichte van Pidcock, maar dat mocht de pret niet drukken. De derde plek maakte behoorlijk wat los in de Bahrain-Victorious renner. "Ik wist niet dat ik de eerste Colombiaan ben op het podium. Ik zag Luik-Bastenaken-Luik als kind vaak op tv en het is één van mijn favoriete klassiekers. Ik voel me heel nederig om hier naast Pidcock en Evenepoel op het podium te staan. Dit resultaat is bovendien een grote motivator in aanloop naar de Giro d'Italia, dat is mijn hoofddoel in de eerste seizoenshelft", besluit hij.

Achtergrond
  • - Photo: Peter de Voecht/PN/Cor Vos © 2023