Supertalent Juan Ayuso over mysterieuze blessure: 'Mentaal is het loodzwaar'

De 20-jarige topklimmer Juan Ayuso maakt vandaag in de Ronde van Romandië zijn comeback na acht maanden in de lappenmand, maar is nog steeds niet helemaal verlost van zijn blessure.

La Vuelta ciclista a Espana 22-06

Juan Ayuso haalde vorig seizoen tijdens de Vuelta als jongste renner ooit het eindpodium. Het supertalent van UAE Team Emirates was pas 19 jaar oud! De verwachtingen voor dit seizoen waren dan ook super hoog, alleen heeft de Spanjaard sinds de Vuelta nog geen koers gereden...

Ayuso heeft namelijk al acht maanden last van een blessure in de hiel. Vandaag maakt hij tijdens de Ronde van Romandië zijn rentree, maar de pijn is nog niet helemaal verdwenen. De Catalaan start dan ook zonder hoge verwachtingen.

"Ik weet nog altijd niet exact wat er aan de hand is", doet Ayuso zijn verhaal in de Spaanse sportkrant Marca. "Tijdens een trainingsritje werd ik aangereden. Het stelde niet veel voor, maar na vijf dagen begon de pijn weer op te spelen".

Mentaal loodzwaar

De dokters wisten niet meteen wat er aan de hand was. "Aanvankelijk dacht men dat mijn achillespees ontstoken was. Maar eigenlijk is er nooit een probleem geweest met mijn achillespees. Nu vermoedt men dat het zenuwpijn is. Een nervus suralis (zenuw in kuit) zou aangetast zijn. Het is een ingewikkelde blessure".

Het duurde erg lang voor Ayuso een heldere diagnose kreeg. Die onzekerheid vond hij nog het ergst van allemaal. "De beste dokters hebben me binnenstebuiten gekeerd, maar geen enkel onderzoek bracht iets aan het licht, terwijl ik niet kon fietsen van de pijn. Mentaal is dat loodzwaar. Zodra ik op de fiets stap begint de pijn opnieuw. Soms verdwijnt de pijn dan weer na twee of drie uur. Er zijn dagen dat het heel erg is en andere dagen dat ik het helemaal niet voel".

Ronde van Romandië

In de Ronde van Romandië, een vijfdaagse rittenkoers in Zwitserland, kan Ayuso na acht maanden eindelijk terugkeren in het peloton. De pijn is echter nog niet over en Ayuso is nog ver van zijn beste vorm verwijderd.

"Hoewel ik nog pijn voel, mag ik van de dokters koersen. Mijn vorm is niet optimaal, want ik heb pas vijf weken voluit kunnen trainen. De vraag is hoe mijn lichaam zal reageren in een koers. Ik bekijk het dag voor dag", aldus Juan Ayuso.

Achtergrond
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2022