Waarom Evenepoel verblijf in Syncrosfera Hotel boven hoogtestage verkiest: 'Beter voor ultieme voorbereiding'

Remco Evenepoel verblijft de komende twee weken in het populaire syncrosfera hotel, om zich klaar te stomen voor de Giro d'Italia.

Luik - Bastenaken - Luik 2023 elite

Over een kleine twee weken vindt de Grande Partenza van de Giro d'Italia plaats. Om helemaal in topconditie aan de start te staan, kiest Remco Evenepoel voor een ultieme 'hoogtestage' in het Syncrosfera hotel. Alhoewel het eigenlijk geen echte hoogtestage is.

Het hotel, dat eigendom is van de Russische ex-renner Aleksandr Kolobnev, bevindt zich namelijk op zeeniveau, maar beschikt over 'hoogtekamers', waar een hoogteprikkel kan gesimuleerd worden. Eénmaal je buitenkomt, kan je wel gewoon op zeeniveau trainen. Ook Mathieu van der Poel koos afgelopen winter al voor de 'Live High/Train Low' methode.

De slaapkamers in het hotel zijn hermetisch afgesloten. Een compressor pompt lucht naar binnen en door middel van sensoren wordt het zuurstofniveau, CO2, luchtvochtigheid en luchtdruk geregeld.

"Die waarden lees je af op een bakje", legt Evenepoel aan Het Laatste Nieuws uit. "Daar kan je mee spelen, om het gewenste hoogte-effect naar keuze te simuleren. Het goed afsluiten van de kamer is echt wel belangrijk. De deur moet zoveel mogelijk dichtblijven".

Verschil met 'echte' hoogtestage

Waarom Evenepoel dan niet voor een 'echte' hoogtestage kiest? Waar je in Syncrosfera enkel slaapt op hoogte, ga je  op El Teide, in Livigno of in de Sierra Nevada ook trainen op hoogte. Voor het lichaam is dat erg belastend. Te lang op hoogte trainen kan een negatief effect creëren. "Daarom fietsen we op El Teide heel lang en rustig. Ritten van 180 kilometer of bijna zeven uur zijn geen uitzondering".

In aanloop naar de Giro heeft Evenepoel echter nood aan intensieve prikkels. "Als je in Syncrosfera buitenkomt, zit je quasi op zeeniveau en kan je dus intensief trainen: je doet een aantal blokken om bij neer te vallen en rijdt vervolgens twee uur verder, zonder stikkapot toe te komen. Probeer je zo’n training op échte hoogte, duurt het geen vijf dagen of ze mogen je afvoeren naar huis. Voor een ultieme voorbereiding is Syncrosfera dus beter".

In aanloop naar de Vuelta verbleef Evenepoel overigens ook een weekje in Syncrosfera. Drie weken later leverde dat hem de eindzege in de Vuelta op.

Achtergrond
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2023