Thomas over klassementskansen in Giro: 'Ga ernaartoe met het idee dat ik Roglic en Evenepoel kan verslaan"

Geraint Thomas ziet de Giro met veel vertrouwen tegemoet, de voormalig Tourwinnaar denkt zelfs dat hij Evenepoel en Roglic kan verslaan.

Volta Ciclista a Catalunya - stage 1

Geraint Thomas staat over een week aan de start van de Giro d'Italia. De 36-jarige Welshman heeft een prachtige staat van dienst opgebouwd als ronderenner en blikt in gesprek met CyclingNews vooruit op wat mogelijk zijn laatste kans is op een overwinning in een grote ronde. "Ik wil niet op mijn lauweren rusten, ik wil goed blijven presteren. Dat geldt dus ook voor de Giro."

Thomas is al veertien jaar lang in dienst bij INEOS Grenadiers en behaalde in die tijd een eindzege in de Tour de France, plus twee podiumplaatsen. Desondanks is zijn honger naar goede resultaten verre van gesteeld. "Er zijn veel jonge honden binnen het team, maar ik wil hen voor blijven. Tot het einde van mijn carriere wil ik competitief blijven, ik ben nog altijd in staat om mooie dingen te laten zien. Hopelijk lukt dat in 2023."

Geen gelukkig huwelijk met de Giro

Een goed eindklassement in de Giro d'Italia is dit jaar het absolute hoofddoel voor Thomas, maar de Italiaanse grote ronde is hem niet altijd even goed gezind geweest. In 2017 bracht een politiemotor hem ten val, en in 2020 viel hij in de neutralisatie van de derde etappe. Dit jaar hoopt Thomas af te rekenen met de pech. "Ik heb maar twee keer ongeluk gekend, dan gebeurt het vast geen derde keer. Dat soort incidenten zijn inherent aan de wielersport, hopelijk gaat het dit jaar beter."

Ondanks dat Thomas naar een goed resultaat snakt, legt hij zichzelf geen al te hoge verwachtingen op. "In de eerste plaats wil ik de wedstrijd gewoon uitrijden. Ik wil ervan genieten, en hopelijk zit ik er richting het einde nog goed bij. "

Thomas kende een lastig voorseizoen, hij werd meermaals geveld door ziekte en kon zodoende lange tijd niet de gewenste trainingsuren maken. Maar inmiddels is de routinier aan de beterende hand. "Alle problemen en de antibiotica hebben hun uitwerking gehad, maar ik doe er alles aan om zo goed mogelijk aan de start van de Giro te verschijnen. Ik voel me nu goed en in de Giro is alles mogelijk."

Strijd tegen Evenepoel en Roglic

Remco Evenepoel en Primoz Roglic worden voorafgaand aan de eerste grote ronde van het jaar natuurlijk beschouwd als topfavorieten, maar Thomas waant zich niet kansloos. "Het zal moeilijk zijn om ze te verslaan, maar niet onmogelijk. Het zijn twee coureurs van wereldklasse, maar we gaan de Giro in met het gevoel dat we ze kunnen verslaan."

"Grote rondes zijn wedstrijden van de lange adem, er zijn veel verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op de einduitslag. Bovendien is het in de Giro chaotischer dan in de Tour, en gezien het loodzware profiel van de laatste week, kan er echt van alles gebeuren", vertelt Thomas over zijn verwachtingen voor de Giro.

De Brit trekt zich weinig aan van de verhoudingen voorafgaand aan de wedstrijd. "Het moge duidelijk zijn dat Evenepoel en Roglic de beste papieren hebben, maar ik ga uit van mijn eigen kracht. Bovendien hebben we met renners als Pavel Sivakov, Tao Geoghegan Hart en Thymen Arensman een heel sterk team. Ik zie de Giro met veel vertrouwen tegemoet en kijk er ontzettend naar uit", besluit Thomas.

Achtergrond
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos ┬ę 2023