Voorbeschouwing Vuelta Femenina: wie doorbreekt winstreeks Vollering?

De Vuelta voor vrouwen is in een nieuw jasje gestoken en veel wereldtoppers doen mee. Wieler Revue blikt vooruit!

La Vuelta Femenina 2023 - Team presentation 2023

De vrouwen-Vuelta begon als een nietszeggende eendagswedstrijd voor sprinters, maar in de loop der jaren is het uitgegroeid tot een volwaardige grote ronde. Dit jaar is de wedstrijd in een nieuw jasje gestoken en kunnen we gedurende zeven dagen lang genieten van het beste dat het vrouwenpeloton te bieden heeft. Wieler Revue blikt vooruit op de Vuelta Femenina, die vandaag begint!

In 2015 werd deze wedstrijd, onder de naam 'Challenge by la Vuelta', voor het eerst georganiseerd. Destijds betrof het een criterium in Madrid. In de daaropvolgende jaren werd de competitie langzaam aan uitgebreid en ontstond er een meerdaagse etappekoers.

Vanaf dit jaar staat de wedstrijd bekend als de Vuelta Femenina en wordt het groter aangepakt dan ooit. Nagenoeg de complete wereldtop is aanwezig, de rensters zetten zich schrap voor zeven dagen ploeteren door Spanje.

Parkoers

Het parkoers van deze Vuelta voor vrouwen is zeer divers, alle verschillende typen rensters komen aan bod. De wedstrijd wordt afgetrapt met een vlakke ploegentijdrit van 14,5 kilometer. Hoewel hier geen grote verschillen zullen ontstaan, is het altijd leuk om renners in teamverband te zien strijden tegen de klok.

Rit twee en drie staan waarschijnlijk garant voor massasprints. De trajecten van deze etappes zijn hoofdzakelijk vlak. Sterke sprinters als Charlotte KoolEmma Norsgaard en uiteraard Marianne Vos komen hier goed tot hun recht. Etappe vier staat op papier ook aangeduid als vlakke rit, maar in de praktijk valt die dagzege waarschijnlijk ten prooi aan een heuvelspecialist.

Het zwaartepunt van de Vuelta ligt in het weekend. De laatste drie etappes zijn allemaal loodzware berg- of heuvelritten. Het venijn wat het algemeen klassement betreft zit hem dus in de staart. De koninginnenrit wordt verreden op de laatste dag, de ronde wordt besloten met een finish bovenop Lagos de Covadogna: een bekende berg van ruim dertien kilometer aan zeven procent. De klimmers zullen dus vechten om de eindoverwinning.

Favorieten

Demi Vollering won in het voorjaar bijna alles wat er te winnen viel, in de Vuelta start ze ook met de ambitie om te winnen. Als ze de vorm uit het eerste kwartaal kan voortzetten in Spanje, is zij waarschijnlijk de voornaamste kanshebster voor de overwinning.

Maar er zijn uiteraard meer kapers op de kust. Annemiek van Vleuten kan teren op een onuitputtelijke bron aan ervaring en beschikt over een geweldige staat van dienst in 's werelds grootste wedstrijden. Haar vormpeil liet de voorbije weken te wensen over, maar we kunnen Van Vleuten natuurlijk niet zomaar afschrijven.

Het zou goed kunnen dat ze zich weer nadrukkelijk van voren toont in Spanje. Wat ons betreft zijn Vollering en Van Vleuten, niet geheel verrassend, de voornaamste pretendenten voor de eindoverwinning.

Houd ook rekening met de volgende outsiders: Juliette LabousElise Chabbey, Kirsten FaulknerSilvia Persico, Marlen Reusser en de altijd gevaarlijke Katarzyna Niewiadoma. Alle etappes zijn live te volgen via Eurosport, houd de tv-gids in de gaten voor de starttijd van uitzendingen.

Achtergrond
  • - Photo: Rafa Gomez/SCA/Cor Vos © 2023