Roglic over tweestrijd met Evenepoel in Giro d'Italia: 'We moeten niet te veel tegen elkaar rijden'

Roglic doet zijn verwachtingen voor de aanstaande Giro uit de doeken. Hij heeft een duidelijk advies voor concurrent Evenepoel.

Volta Ciclista a Catalunya - stage 7

Primoz Roglic start zaterdag als één van de topfavorieten aan de Giro d'Italia. In gesprek met CyclingNews vertelt de Sloveen over zijn kansen gedurende de aanstaande grote ronde én de opmerkelijke ontmoetingen met medestrever Remco Evenepoel. "Evenepoel en ik zagen elkaar zowat dagelijks op trainingsstage, maar eenmaal op de weg verstopten we ons."

Roglic heeft de komende weken een kraakheldere missie voor ogen: het winnen van de Giro. Om deze doelstelling te behalen, heeft de Sloveen niks aan het toeval overgelaten. Zoals gebruikelijk heeft hij wekenlang op hoogte gebivakkeerd. "Ik heb zeven weken op de Teide gezeten, ik ben er klaar voor. We hebben alle benodigde voorbereiding kunnen treffen tijdens de hoogtestage, ik heb er zin in."

Dagelijks treffen met Evenepoel

Teide staat alom bekend als trainings-hotspot voor profrenners. Remco Evenepoel, de grote concurrent tijdens de Giro, werkte daar eveneens een trainingsblok af. Het leverde bijzondere taferelen op. "We zagen elkaar dagelijks bij het buffet van ons hotel. Maar we hebben verder geen contact gezocht, de focus lag puur op het trainen. We waren echt met onszelf bezig, we zien elkaar de komende drie weken genoeg."

Roglic heeft al sinds eind maart niet meer gekoerst, maar in het verleden is gebleken dat de Sloveen meteen goed reageert wanneer hij van hoogte komt. "De Ronde van Catalonië was intens genoeg, het gaat er nu om dat we de puntjes op de i zitten, dan kan ik aan de Giro beginnen. Ik sta volledig achter deze voorbereiding."

Underdog-positie

In aanloop naar de Giro won Roglic het eindklassement van zowel Tirreno-Adriatico als de Ronde van Catalonië, maar hij is als geen ander in staat om de favorietenrol van zich af te praten. "In deze wedstrijd zijn veel verschillende scenario's mogelijk. Feit is dat de eerst dag meteen een dag is voor het algemeen klassement, wat er daarna gebeurt zien we dan wel", vertelt Roglic.

Over de tweestrijd met Evenepoel zegt de Jumbo-Visma-coureur het volgende: "De laatste week is onnoemelijk zwaar, daar zal de beslissing waarschijnlijk vallen. Remco is een geweldige coureur, maar we moeten niet te veel tegen elkaar rijden, want dan gaat een derde ermee heen."

Daarnaast schenkt hij ook aandacht aan een aantal renners die eveneens sterk voor de dag kunnen komen. "Geoghegan Hart is geweldig in vorm en Geraint Thomas is ook iemand om rekening mee te houden. Ik moet gewoon gefocust blijven op mezelf, dan zien we wel waar het schip strandt", besluit Roglic.

Giro d'Italia
  • Photo: Szymon Gruchalski/Cor Vos © 2023