Giro | Sprinten langs de kust? Alles wat je moet weten over etappe 2: Teramo-San Salvo

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

De renners rijden vanuit Teramo (klemtoon op de eerste lettergreep Te) door de karakteristieke heuvelplaatsjes Nereto, Controguerra en Colonnella om bij Alba Adriatica zuidwaarts de kustlijn te volgen. Ze passeren dan Tortoreto Lido waar in 2018 Sagan met een solo overwinning indruk maakte.

Halfweg de rit rijden de renners door de regio hoofdstad Pescara. Ervoor en erna zijn er de vierdegraadsklimmen naar Silvi en Chieti die aanvallers kunnen inspireren tot actie. Twee nog actieve regiorenners afkomstig uit Chieti, hebben al ritten gewonnen in de Giro.

Dario Cataldo won in 2019 een rit naar Como en Giuglio Ciccone won driemaal, in 2016, in 2019 en in 2022, respectievelijk in Sestola, Ponte di Legno en Cogne. Hij won ook nog het bergklassement in 2019. Vorig jaar moest hij de duimen leggen tegen de enige Nederlandse winnaar ooit van het bergklassement Koen Bouwman, die ook nog twee etappes in die Giro 2022 won. Dit jaar leek hij in goede doen, maar kan hij door een opgelopen coronabesmetting helaas niet meedoen.

In deze etappe had hij sowieso niet mee kunnen spelen voor de winst, want dit is een kans voor de sprinters, zoals je in het profiel wel kunt zien.

Historie en omgeving

Vaak zijn de bewoners blij als de Giro in hun streek komt, al is het maar omdat veel wegen opnieuw worden geasfalteerd. Maar in het noordelijk deel van de bestuursregio Abruzzo waar de Giro vandaag rijdt, was er lang protest en opschudding. Ruim een miljoen euro van de regio voor de aanleg van een fietsbrug tussen de regio’s Abruzzen en Marche had een nieuwe bestemming gekregen in de ‘Grande Partenza van de Giro’. Voor de brug betekent dat in ieder geval een jaar uitstel.

Het belangrijkste historische gebouw van de startplaats Teramo is het Castello della Monica. De schilder en kunstenaar Gennaro della Monica - geboren en getogen in de startplaats van vandaag - gaf opdracht tot de bouw. Het kasteel is van 1889 tot 1917 in neogotische stijl opgetrokken zoals toen in de mode, en toont een terugkeer naar Middeleeuwse smaak. Na een noordelijke lus naar de kust zien de renners aan het slot van de etappe de stadjes Ortona en Fossasecia van de tijdrit van gisteren terug om via Vasto waar de Giro morgen start in San Salvo te finishen.

Profiel van de rit

Beeld: RCS

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn.

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.

Beeld: RCS

Giro d'Italia
  • Beeld: RCS