Giro | Sprint met uitgedund peloton? Alles wat je moet weten over etappe 3: Vasto-Melfi

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers en wielergeschiedenis

In 1992 won Guido Bontempi in Melfi de etappe voor Petito en twee dagen later won de sprintkoning met de bijnaam ‘De Buffel’ nog een rit in Latina bij Rome. Het puntenklassement was echter niet voor Bontempi, maar voor de leeuwenkoning, mooie Mario Cipollini, die dat jaar vijf etappes op zijn naam schreef. In zijn beste jaar, 1986, won Bontempi ook vijf Giro-etappes met daarnaast ook drie etappes in de Tour.

In 1994 eindigde nog een Giro-etappe in Melfi, bij een van de grote Zuid-Italiaanse assemblagebedrijven van het voormalige Fiat-concern. Het complex in Melfi dateert uit het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw. In 1994 won daar de Italiaan Endrio Leoni voor zijn landgenoten Baldato en Lombardi, die nog actief zijn in het huidige wielrennen. Baldato als ploegleider bij het UAE team, Lombardi als rennersmakelaar/ manager.

De beide ritwinnaars in Melfi in het verleden doen vermoeden dat de sprinters die wel een heuvel kunnen verteren vandaag de beste winstkans hebben. Of we krijgen we al vuurwerk op de twee klimmen in de finale, want ze zijn stiekem best lastig: 6,3 kilometer aan 6,4 procent en 2,6 kilometer aan 7,6 procent. De top van de laatste ligt op zo'n 25 kilometer van de streep.

Historie en omgeving

Vasto is de op een na grootste stad van de provincie Chieti. Het stadje strekt zich uit over een lange bergrif langs de Adriatische kust en dateert al uit de twaalfde eeuw voor Christus. Tot de Romeinse tijd heersten er de Frentanen. Het heeft een romantisch centrum met een prachtig panorama over de hele golf van Vasto vanaf de uitzichtpromenade Loggia Amblingho. Beneden langs de kust is er ook het adembenemende panorama vanaf het wandelpad bij de Punta Aderci.

De renners rijden door maar liefst vier bestuursregio’s: Abruzzo, Molise, Puglia en Basilicata, Termoli, San Severo en halfweg Foggia. Op vijftig kilometer van de finish buigen ze even ten noorden van de eindplaats Melfi westelijk af om via een zuidwestelijke lus terug te keren naar de stad.

In de lus zitten dan wel een paar behoorlijke heuvels van het Vulture massief die sommige sprinters in de problemen kunnen brengen. In Melfi staat de Porta Venosina symbool voor de stad, het is een van de zes stadspoorten in de stadsmuur en wel de poort waar ooit Frederik II zijn intrede in de stad maakte.

Profiel van de rit

Beeld: RCS

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn.

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.

Beeld: RCS

Giro d'Italia
  • Beeld: RCS