Giro | Eerste (bijna) aankomst bergop! Alles wat je moet weten over etappe 4: Venosa-Lago Laceno

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers en wielergeschiedenis

Vandaag is er de eerste bergaankomst in deze Giro en wel in de Apennijnen na een rit met 3500 te overwinnen hoogtemeters. In 1998 moest de Italiaanse klimmer Marco Pantani hier nog zijn meerdere erkennen in de Zwitser Alex Zülle, die er de roze trui veroverde. In de Dolomieten nam Pantani revanche, maar naar Lago Laceno kon hij niet volgen.

Veertien jaar later, in 2012 won hier wel een Italiaan, Domenico Pozzovivo die ruim honderd kilometer zuidelijker woont dan waar de etappe zich vandaag afspeelt. Bij Pozzovivo op het podium stond de latere eindwinnaar Hesjedal voor zijn tweede roze trui. De Canadees zou de leiderstrui nog wel kwijtraken om hem in de slottijdrit in Milaan te heroveren. Dat Milanese kunstje herhaalde vijf jaar later Tom Dumoulin.

Vandaag zijn de laatste vijf kilometer bij het Lago Laceno vrijwel vlak maar tijdens de voorgaande zal het vuurwerk zijn. De Colle Molella is tien kilometer klimmen met het zwaartepunt in de zevende en achtste kilometer als de gemiddelde stijgingsgraad 9,4% aangeeft. Daar zal wellicht de beslissing vallen voor de dagwinst. Het profiel van de slotklim zie je verderop in het artikel.

Historie en omgeving

Gisteren finishten de renners in Melfi, twintig kilometer oostelijker ligt vandaag de startlijn in Venosa. Het is nog steeds het gebied van het Vulture gebergte met veel kastanje- en eikenbomen op de flanken, maar de uitgestrekte hoogvlakten rond de dode vulkaan kennen op hun beurt vooral olijf- en druiventeelt.

Vertrekstad Venosa ligt in de provincie Potenza van de bestuursregio Basilicata die tot 1947 Lucania heette naar de oorspronkelijke inwoners. De licht bergachtige, lang verwaarloosde en ontvolkte regio floreerde eigenlijk alleen voordat de Romeinen en later de Grieken en Spanjaarden er heersten.

Alvorens de renners na 120 kilometer in de bestuursregio Campania komen, klimmen ze over de Crocelle pas, waar dennenbossen, open plekken met ruime panorama’s zich afwisselen met bergweiden. Campania rijden ze pas binnen tijdens de afdaling van een tweede bergpas, de Carruozzo.

De etappe eindigt vandaag honderd kilometer ten oosten van Napels op de hoogvlakte bij het Lago Laceno waar je in de winter op liefst 18 skipistes kunt skiën met uitzicht op de Golf van Salerno.

Profiel van de rit

Beeld: RCS

Profiel van de slotklim

Beeld: RCS

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn.

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.

Beeld: RCS

Giro d'Italia
  • Beeld: RCS