Patrick Evenepoel volgt opleiding om 'manager' van zoon te worden: 'Hij mag geen levend reclamebord spelen'

Toprenners laten hun extrasportieve belangen behartigen door een manager. Bij Remco Evenepoel is dat zijn eigen vader!

Remco Evenepoel back home

Omdat profrenners zich vooral moeten focussen op trainen, rusten en koersen, hebben ze weinig tijd en zin om met andere zaken naast de koers bezig te zijn. Voor contractonderhandelingen, sponsordeals en andere randzaken doen ze daarom beroep op een manager.

Meestal zijn dat grote namen zoals Giovanni Lombardi (manager van onder meer Sagan, Viviani en de Schleck broers). Remco Evenepoel vertrouwt voor zijn belangenbehartiging op zijn eigen vader Patrick. Hij volgt er op dit moment zelfs een opleiding aan de Brusselse universiteit voor!

"Ik hoor het woord manager niet graag", vertelt Patrick Evenepoel in een interview met Het Laatste Nieuws. "In mijn geval is dat misschien iets te beladen. Ik beloop alles wat op hem afkomt, met uitzondering van het sportieve."

Universiteit Brussel

Van januari tot juni, neemt hij 12 donderdagen lang terug plaats op de schoolbanken. "Het gaat om de opleiding Expert Class in Cycling Management’, een universitaire opleiding in wielermanagement verstrekt door docenten en gastsprekers aan de faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie van de Vrije Universiteit Brussel."

"Ik heb al veel opgestoken op gebied van organisatie, marketing, merchandising, strategie-ontwikkeling. We gaan in september zelfs op studiereis naar de hoofdzetel van de UCI in het Zwitserse Aigle!"

Vooral koersen

Opvallend: ondanks zijn status (en zijn regenboogtrui), lopen er op dit moment weinig commerciële deals met Evenepoel. "Hij moet vooral koersen, geen levend reclamebord spelen", legt Patrick Evenepoel uit.

"Hij engageert zich liever wat meer voor goede doelen. Zoals bijvoorbeeld zijn steun aan 'De Warmste Week', de slachtoffers van de zware overstromingen in de Ardennen... Met zo'n dingen houd ik me dus bezig."

Gulden middenweg

Waarom Patrick zoveel moeite doet voor zijn zoon en niet gewoon beroep doet op een andere wielermanager? "Het is een bewuste keuze. Remco is mijn zoon en ik wil het beste voor hem. Remco moest het natuurlijk wel zelf zien zitten en dat liep in het begin niet zo vlotjes. Hij vond dat ik me te veel moeide. We hebben dan een gulden middenweg moeten zoeken. Eigenlijk is Remco nu de baas en ik voer uit wat hij zegt."

En de 7% commissie voor de manager? "Dat moet ik niet hebben, je vraagt dat toch niet aan je eigen vlees aan bloed?", aldus Patrick Evenepoel.

Achtergrond
  • Photo GvG/PN/Cor Vos © 2018