Wuyts en Bakelants twijfelen over aanpak Evenepoel: 'Extra hoogtestage kan hem net minder goed maken'

Remco Evenepoel last nog een ultieme hoogtestage in richting Giro. Michel Wuyts en Jan Bakelants twijfelen of dat wel zo'n goed idee is.

Luik - Bastenaken - Luik 2023 elite

Meteen na zijn knappe solozege in Luik-Bastenaken-Luik, nam Remco Evenepoel het vliegtuig richting Alicante. De wereldkampioen wil zich in het populaire Syncrosfera hotel klaarstomen om zijn roze droom waar te maken in de Giro d'Italia. Ook voor zijn zege in Luik, verbleef Evenepoel al enkele weken op hoogte op El Teide.

In de hln-podcast Wuyts & Vlaeminck, vroegen Michel Wuyts en Jan Bakelants zich af of het wel zo'n goed idee is om een ultieme hoogtestage in te lassen. "Ik vind het nogal gewaagd", vertelde Bakelants.

Te veel

"Hij reed nog maar pas Luik-Bastenaken-Luik en dat was ook voor hem ongetwijfeld heel lastig, zeker met het slechte weer. De volgende dag springt hij al weer op het vliegtuig, waar hij meer risico loopt om ziek te worden dan thuis in de zetel. Hij zit daar in Syncosfera weer op gesimuleerde hoogte te slapen... Ik vind het nogal veel. Zeker als je ziet hoe goed de conditie al was."

Aan de andere kant begrijpt Jan Bakelants dat Evenepoel in Spanje even de rust wil opzoeken. "Maar al die extra prikkels en belasting, op 10 dagen voor de start, dat zou voor veel renners te veel zijn. Als je die laatste procenten probeert te forceren, dan kan je uiteindelijk met een minder conditiepeil eindigen. Ik denk dat het moeilijk wordt om nog een paar procentjes beter te worden."

Bakelants kreeg bijval van Michel Wuyts. "Wat is het relevante van een hoogtestage, nadat je al zolang op hoogtestage bent geweest. Het lijkt mij daarentegen wel interessant dat hij zich nu nog even terugtrekt, in die cocon met een beperkt gezelschap om niet te veel prikkels van buitenaf te krijgen."

Vuelta

Evenepoel koos vorig jaar, in aanloop naar de Vuelta, voor dezelfde aanpak en bewees drie weken later in Madrid dat het toen wel uitstekend gewerkt heeft.

"Ik denk dat ze gewoon de voorbereiding van de Vuelta van vorig jaar kopiëren. Alleen reed hij toen geen Luik, maar San Sebastian en dat ligt dichter bij dat hotel. Hij fietste in die periode ook constant in hetzelfde klimaat. Er waren toen kleine details die een ultieme hoogtestage wel rechtvaardigen."

Bakelants ziet nog een tweede verschilpunt. "Ik vind een stage van drie weken op El Teide mentaal iets zwaarder dan drie weken op stage gaan in Livigno, zoals hij vorig jaar in aanloop naar de Vuelta deed. Het ging er daar iets meer relax aan toe dan op El Teide."

Giro d'Italia
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2023