Greg Van Avermaet over leven na de koers: 'Ik ben me ervan bewust dat het heel moeilijk gaat worden'

Greg Van Avermaet zet straks na 17 seizoenen een punt achter zijn wielercarrière en beseft dat de komende maanden niet makkelijk zullen zijn.

2023 Tour of Oman Presse

Van Avermaet, die over twee weken zijn 38e verjaardag viert, is bezig aan zijn allerlaatste seizoen op het hoogste niveau. In een video op Instagram kondigde hij zijn afscheid aan. Hij boekte in totaal 41 profzeges, met Olympisch goud in Rio, Parijs-Roubaix en twee tourritten als absolute uitblinkers.

"Het was een heel moeilijke beslissing omdat ik nog altijd heel graag fiets", vertelde Van Avermaet in een openhartig interview met Sporza. "Koersen is altijd mijn passie geweest. Ik vind het nog steeds leuk om te gaan trainen. Het is niet simpel om er dan plots een streep onder te trekken, maar de resultaten waren helaas niet meer wat ik ervan gehoopt had. Dat is het beter om er een eind aan te maken."

"Ik ben er 20 jaar mee bezig geweest. Om dan in één keer te stoppen voelt wel wat vreemd aan. Maar goed, je kan niet tot je 65 blijven fietsen hé. Het is beter om te stoppen op een moment dat je het nog graag doet. Als je het koersen begint beu te worden, dan ben je te lang doorgegaan."

Palmares

Van Avermaet is heel trots op het palmares dat hij bijeen gereden heeft. "Ik had misschien wel wat meer kunnen winnen. Met mijn tweede en derde plekken er bij heb ik een driedubbele erelijst. Maar het steekt zeker niet. Ik ben super fier op mijn carrière. Het heeft bloed zweet en tranen gekost. Ik heb er alles uitgehaald."

Het grootste hiaat op zijn erelijst is misschien wel de Ronde van Vlaanderen. Vier keer stond hij op het podium, maar nooit op het hoogste schavotje. "Het is wel zuur dat ik de Ronde nooit gewonnen heb. Dat is altijd al mijn doel geweest. Als je dat niet haalt moet je wel ontgoocheld zijn."

Zijn mooiste zege? "Rio steekt er nog altijd bovenuit. Dat is met niets te vergelijkingen. Geen enkele koers komt in de buurt."

Photo LB/RB/Cor Vos © 2016

Toekomst

Over het leven na de koers heeft Van Avermaet nog niet echt nagedacht. "ik leef liever in het nu. De komende maanden zal het wel duidelijk worden waar ik naar toe wil. Ik ga daar mijn tijd voor nemen. Er is geen haast. Ik ga eerst en vooral wat tijd met mijn vrouw en kinderen doorbrengen. Dan ga ik mijn leven een nieuwe richtig geven wat niet vanzelfsprekend is."

Veel renners vallen na hun carrière in een zwart gat. Ze moeten immers opzoek naar iets nieuws. Ook Van Avermaet heeft wel een beetje schrik over wat de toekomst brengt. "Dat is normaal. Ik ben me er wel van bewust dat het heel moeilijk gaat worden. Ik moet plots stoppen met iets wat ik altijd heel graag gedaan heb. Ik hoop zo snel mogelijk iets te vinden om mijn ei terug kwijt te kunnen."

Toch heeft Van Avermaet wel al enkele ideeën. "Ik zou wel iets in de sport willen blijven doen. Ik ga sowieso gravelen en mountainbiken. Dat zal recreatief zijn, maar ik wil wel een bepaald niveau halen. Of lopen, triatlon... We zullen wel zien!", aldus Greg Van Avermaet.

Achtergrond
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2023