UCI heft uitsluiting voor Russen in landenwedstrijden op: deelname mogelijk onder neutrale vlag

Russen mogen vanaf 1 juni weer deelnemen aan landenwedstrijden. De UCI draait de uitsluiting terug en stelt Russische atleten in staat om onder neutrale vlag deel te nemen aan het WK.

Volta a la Comunitat Valenciana 2023 - stage 3

De UCI heeft besloten om de uitsluiting van Russische sporters op te heffen. Russen waren sinds 1 maart 2022 uitgesloten van deelname aan landenwedstrijden, maar daar komt nu verandering in. Het management van de internationale wielerunie draait de ban terug en Russen kunnen straks weer meedoen aan wedstrijden als het wereld- en Europese kampioenschap.

In een persbericht geeft de wielerbond meer context bij de beslissing. Ze willen de politieke neutraliteit van de wielerunie in ere herstellen en iedere atleet de kans geven om 'zonder discriminatie' deel te nemen aan wedstrijden. Maar er wordt wel bij aangetekend dat de UCI de oorlog nog altijd 'ten zeerste' veroordeeld.

De sancties voor Russische wielerploegen blijven wel gelden. Teams met een Russische licentie mogen niet deelnemen aan wedstrijden onder de vlag van de UCI en individu's koersen onder neutrale vlag. Atleten die in aanmerking komen voor neutrale status moeten dit eerst wel aanvragen. Mits goedgekeurd, kunnen Russen en Wit-Russische atleten vanaf 1 juni weer deelnemen aan landenwedstrijden.

Steun voor Oekraïners

De wielerkoepel heeft een aantal maatregelen in het leven geroepen om Oekraïners te helpen. De UCI zal onder meer honderdduizend Zwitserse franken doneren aan de Oekraïnse wielerfederatie en Oekraïners met Olympische ambities kunnen terecht bij het UCI World Cycling Centre in Aigle.

Aleksandr Vlasov was het voorbije jaar de bekendste naam die niet kon deelnemen aan het wereldkampioenschap wegens zijn nationaliteit. Pavel Sivakov veranderde vorig jaar van nationaliteit om dit te voorkomen. De bekende klimmer is van origine Russische, maar gaat tegenwoordig door het leven als Fransman.

Achtergrond
  • Photo: Rafa Gomez/SCA/Cor Vos © 2023