📸 Giro-klim Col du Grand Saint-Bernard bedolven onder meters sneeuw: 'Elke dag sneeuw op de top'

Over twee weken moet het Giro peloton Col du Grand Saint-Bernard over, maar op die klim ligt momenteel een flinke pak sneeuw...

De Giro d'Italia trekt straks traditioneel over enkele monsterbeklimmingen met een top op meer dan 2000 meter boven zeeniveau. In deze tijd van het jaar is dat een risico, want op zo'n hoogte kan het nog flink sneeuwen. En dat is momenteel ook het geval.

Niet alleen op Campo Imperatore (aankomstplaats van rit 7), maar ook op Col du Grand Saint-Bernard blijkt vlak voor de start van de Giro nog een flinke laag sneeuw, tot 4 meter dik, te liggen. De top van de Zwitserse reus ligt dan ook op 2472 meter hoogte! Onderstaande beelden tonen hoe sneeuwruimers er alles aan doen om de weg op tijd sneeuwvrij te maken, zodat de renners er kunnen passeren tijdens de 13e etappe.

"Het probleem is dat het al een maand elke dag heeft gesneeuwd op de top”, vertelt organisator Steve Morabito aan aan het Zwitserse Le Nouvelliste. “Het ruimen van de sneeuw is een hels karwei."

"Als het niet mogelijk blijkt om over de top te fietsen, zullen de renners Zwitserland binnen rijden via een tunnel, zoals in 2006 het geval was. Maar onze droom is nog steeds dat het peloton tussen de sneeuwmuren naar boven rijdt."

Giro d'Italia
  • Foto: Twitter/Soudal Quick-Step Pro Cycling Team