Mark Cavendish : 'De Giro heeft een speciaal plekje in mijn hart, ik wil heel graag een etappe winnen'

Cavendish staat zaterdag voor de zevende keer aan de start van de Giro d'Italia, hij is hongerig en beoogt ritsucces.

E3 Saxo Classic Harelbeke 2023

Mark Cavendish staat zaterdag aan de start van zijn zevende Giro d'Italia. Hoewel de Tour dit jaar het onbetwiste hoofddoel is voor de Britse sprinter, hoopt hij toch een aantal goede resultaten te behalen in de Italiaanse grote ronde. "Ik ben super hongerig en wil heel graag winnen", vertelde de renner van Astana in een persmoment voorafgaand aan de Giro.

Cavendish en Astana zijn slechts één Touretappe-zege verwijderd van het verbreken van het record van Merckx. Maar eerst betwist de snelheidsduivel de Giro, een wedstrijd die hij een warm hart toedraagt. "Ik geniet ervan om de Giro te rijden en de wedstrijd heeft een speciale plek in mijn hart. Het is een onvoorspelbare koers wat het aantal sprintkansen betreft, maar ik zou het geweldig vinden als ik een etappe kan winnen."

Een dagsucces in de Giro is dit jaar echter geen vanzelfsprekendheid. Het vormpeil van Cavendish was de voorbije maanden niet helemaal op orde en Astana heeft niet al teveel ondersteuning meegenomen, van een sprinttrein is niet of nauwelijks sprake bij de Kazachse ploeg. "Hoewel we geen sprinttrein hebben, heb ik alle vertrouwen in de ondersteuning van mijn ploeggenoten gedurende de vlakke ritten. Ik zal er ook alles aan doen om de anderen te helpen tijdens etappes die niet voor sprinters zijn."

"Ik kijk uit naar mijn eerste grote ronde met Astana. We hebben een team dat is opgebouwd uit een mix van ervaren en jongere coureurs, dat wordt leuk. Al met al hebben we een sterke ploeg met veel rittenkapers. Ik zal mijn uiterste best doen om een steentje bij te dragen, het wordt een mooie wedstrijd", besluit Cavendish.

Giro d'Italia
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2023