Snel vel, het 'geheime wapen' van Remco Evenepoel in tijdritten: 'Idealiter zou ik in mijn boxershort moeten rijden'

Waar andere renners in tijdritten vaak juist met lange mouwen rijden, geldt voor Remco Evenepoel het omgekeerde. Hij heeft 'snel vel'.

La Vuelta ciclista a Espana 22-10

Remco Evenepoel heeft naast een uitzonderlijk talent voor duursporten nog een aantal fysieke eigenschappen die hem bijzonder goed van pas komen in het wielrennen. Zo heeft hij in tijdritten en solo's veel baat bij de bijzonder aerodynamische houding die hij kan aannemen.

Maarin de Tourtijdrit van vandaag gooit hij nog een ander wapen in de strijd. Zijn vel. Dat is namelijk snel. In de documentairereeks Wolfpack van vorig jaar op Amazone Prime bleek in windtunneltesten die hij in Milaan deed dat zijn blote armen minder stromingsweerstand opleverden dan de bij tijdritten gebruikelijke pakken met lange mouwen.

Die test werd in 2022 al gedaan voor de Vuelta en ze deden er wat mee bij QuickStep, want zoals je kunt zien op de foto was de broek bij de tijdrit naar Alicante daar korter dan de broek waar Evenepoel normaal gesproken in rijdt - je ziet duidelijk een stukje witte huid.

Evenepoel zelf legt uit hoe ze tot die keuze kwamen. "Hoe korter de broek, hoe beter. Idealiter zou ik met een boxershort moeten rijden, maar dat is natuurlijk geen gezicht, haha. Het enige punt daar is comfort: hoe hoger de broek komt, hoe dikker de bil wordt. En op een bepaald moment begint het wel te spannen. Dus in de Vuelta was het idee om de broek tot net onder het dikste punt van mijn bovenbenen te laten komen."

Baksteen in de windtunnel

Bert Blocken van de KU Leuven is dé aero-expert. Het Nieuwsblad vroeg hem al eens naar zijn mening over het bijzondere verhaal van Evenepoel.

"Wij hebben in onze tests altijd vastgesteld: hoe gladder een oppervlak, hoe beter. En het textiel van de pakken is normaal gezien gladder dan huid. Maar ik wil zeker niet beweren dat Evenepoel het fout heeft. Hij is een intelligente kerel, die goed nadenkt over dingen."

Hoe ver het gaat in de windtunnelstests en om wat voor details het draait, blijkt wel uit de volgende anekdote van Blocken. Hij heeft namelijk zelfs een baksteen getest in de windtunnel..

"In de windtunnel test je een renner niet in volle inspanning en dus met droge, niet-bezwete armen. We hebben in de tunnel ook wel eens bakstenen getest, net als de huid een poreus materiaal. Vochtige bakstenen reageren ook al anders dan droge. Bij huid zou dat hetzelfde kunnen zijn. Huid is complexe materie: iedereen heeft een andere porositeit."

Achtergrond
  • Photo: Rafa Gomez/SCA/Cor Vos © 2022