Demi Vollering niet te spreken over actie Van Vleuten in Vuelta: 'Het is wel heel toevallig'

Terwijl Demi Vollering en enkele ploeggenotes in de Vuelta een sanitaire stop hielden, besloot Movistar de koers open te breken.

La Vuelta Femenina 2023 - stage 5

Gaia Realini (Trek-Segafredo) heeft de knotsgekke voorlaatste rit in de Vuelta gewonnen. De 21-jarige Italiaanse trok aan het langste eind na een millimetersprint met Annemiek van Vleuten. Na afloop was er trouwens even hilariteit toen Van Vleuten plots als winnares het podium op mocht, waarna de jury een tweede keer van mening veranderde en Realini alsnog als winnares aangeduid werd.

Niet alleen op het podium, maar ook tijdens de koers was er chaos. Op 70 kilometer van de finish trok Movistar stevig door, net op het moment dat klassementsleider Demi Vollering en enkele van haar ploeggenotes een sanitaire pauze hielden. Vollering slaagde er niet meer in de aansluiting te maken en verloor haar leiderstrui aan Van Vleuten.

Van Vleuten nuanceerde meteen na afloop het incident. "Het was sowieso ons plan om daar aan te vallen", klonk de uitleg van de wereldkampioene. "Het is ook niet ideaal om te gaan plassen voor een passage met zijwind. Dat hoort bij de koers."

Heel toevallig

Vollering reageerde met tranen in de ogen voor de camera van NOS. "Ik en mijn ploeggenote moesten plassen en een andere ploeggenote reed lek. En dan beslist Movistar plots om door te trekken. Dat is niet leuk voor ons. We moesten vechten om terug te komen. Op de eerste klim ging ik zelf vol gas. Het was een echte inhaalrace. Ze hebben er alles aan gedaan om me uit het rood te rijden. Als je het zo wilt doen..."

De uitleg van Annemiek van Vleuten gelooft ze niet. "Ik zou hetzelfde zeggen als ik haar was. Ik geloof daar niets van. Het is wel heel toevallig. Ik ben hier niet bij mee. Het is enorm balen, want de benen voelden echt goed", aldus Demi Vollering.
Achtergrond
  • Photo: Rafa Gomez/SCA/Cor Vos © 2023