Jonathan Milan spurt op machtige wijze naar ritzege in Giro d'Italia, Evenepoel komt de dag prima door

Jonathan Milan heeft op machtige wijze de tweede etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De Italiaan was duidelijk beter dan Dekker en Marit.

De Brabantse Pijl 2023 elite men

Vroeg in de etappe ontstond een kopgroep van vijf renners. Daarbij zaten geen grote namen, want Alessandro Verre, Mattia Bais, Stefano Gandin, Paul Lapeira en Thomas Champion zullen we in de rest van de ronde normaalgesproken niet zo vaak meer van voren zien. Vooral Lapeira hield er iets tastbaars aan over, want de Fransman rijdt morgen in de bergtrui.

Verder was de sprintetappe er eentje waar lange tijd weinig gebeurde. Onder meer Alpecin-Deceuninck en Trek-Segafredo deden hun werk op kop van het peloton, maar ook de klimmetjes halfweg koers - waar een aantal sprinters toch met enige angst naar uitkeken - leverden geen spektakel op. Zodoende was het lange tijd een rustig dagje voor leider Remco Evenepoel.

Valpartij Tusveld

Ook in de voorfinale - met de ploegen van de klassementsrenners voorop - ging het nog relatief rustig. Op zo'n tien kilometer van de meet begon het nerveuzer te worden en ging de snelheid duidelijk de hoogte in. Net voor de drie kilometer-grens ging het mis toen Martijn Tusveld ten val kwam, onder andere Daan Hoole met zich meenam en een groot deel van de renners werd opgehouden. Roglic en Evenepoel zaten in ieder geval wel vooraan.

Vervolgens was het uitkijken uiteraard ook nog naar de sprint met wind op kop. Alpecin-Deceuninck legde een prima lead-out neer, maar kopman Kaden Groves wist het vervolgens niet af te maken. Uiteindelijk was het Jonathan Milan die op de macht de dagzege voor zich opeiste. Het is zijn eerste ritoverwinning in een grote ronde. Hij bleef David Dekker en Groves overtuigend voor.

Nieuws
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2023