Matthews na overwinning in derde etappe Giro: 'Voorbije maanden waren ontzettend moeilijk'

Michael Matthews was vandaag de beste in de derde etappe van de Giro d'Italia. Het was een welkome overwinning na een moeilijk voorjaar voor de Australiër.

Giro d'Italia 2023 - 106th Edition - stage-03

Michael Matthews won maandag de derde etappe van de Giro d'Italia. De Australische sprinter was zijn concurrenten in het sterk uitgedunde peloton te slim af in een spannende eindspurt. Na afloop reageerde de renner van Jayco AlUla geëmotioneerd op alweer zijn derde overwinning in een Giro-rit. "De voorbije maanden waren ontzettend moeilijk, hier had ik niet van durven dromen", vertelde hij aan de finish.

Matthews kende een moeilijk voorjaar, hij werd meermaals geveld door ziekte en kwam tot overmaat van ramp ook nog hard ten val in de Ronde Van Vlaanderen. Deze onverwachte overwinning zorgde voor veel opluchting bij de Australiër. "Ik ben sprakeloos, ik heb de voorbije maanden zoveel meegemaakt. Het is prachtig om te winnen."

Matthews heeft de zegetocht, naar eigen zeggen, voornamelijk te danken aan een 'geweldige teamprestatie', Jayco-ALUla nam de koers met grote regelmaat in handen. "We hebben de hele dag vooraan gereden, het team heeft alles in het werk gesteld om mij te laten winnen. Dat is super, ik ben iedereen onwijs dankbaar,"

Uiteindelijk was Matthews nipt sneller dan Pedersen en Groves. De snelheidsduivel had een duidelijk plan klaarliggen toen hij hoorde dat een aantal concurrenten voor de etappezege in moeilijkheden verkeerde. "Toen ik hoorde dat Pedersen was gelost op de laatste beklimming, wist ik dat het belangrijk was om vroeg aan te gaan. Dat pakte goed uit."

"Ik ben blij om hier te zijn, ik hou ervan om op deze manier te koersen. Dit was echt een teamprestatie, deze overwinning is voor de jongens", besluit Matthews.

Giro d'Italia
  • Photo: Ilario Biondi/SCA/Cor Vos © 2023