Aurélien Paret-Peintre zegeviert in vierde etappe Giro d'Italia, Leknessund neemt roze trui over van Evenepoel

Aurélien Paret-Peintre heeft de vierde etappe in de Giro d'Italia gewonnen. Andreas Leknessund nam de leiderstrui over van Remco Evenepoel.

Giro dÕItalia 2023 - 106th Edition - stage-04

Het begin van de vierde etappe was zwaar. Loodzwaar. Het begon te regenen en het ging telkens op en af. En het belangrijkste: veel renners wilden in de vlucht van de dag raken. Het beloofde een uitgelezen kans te worden, omdat Remco Evenepoel de roze trui best met opzet wilde kwijtraken. Het duurde lang voordat er een groep ontstond en vooral Ben Healy en Brandon McNulty lieten zich vaak zien in de openingsfase.

Toch zaten zij allebei niet in de vlucht van de dag. De aanvalsgroep reed op een lastig moment weg en dus waren de zeven vluchters allemaal zeer sterk. De namen: Amanuel Ghebreigzabhier, Toms Skujins, Aurélien Paret-Peintre, Andreas Leknessund, Nicola Conci, Warren Barguil en Vincenzo Albanese. Toen zij wegreden keerde ook de rust in het peloton terug en ze begonnen met een voorgift van ruim vier minuten aan de slotklim.

Leknessund voor roze

Het zwaartepunt van de dag lag met drie kilometer aan bijna tien procent op die klim. Met normaalgesproken een strijd op twee fronten. De eerste move vooraan kwam van Conci, maar die werd snel gecounterd door Skujins. Toch bleken Leknessund, die het hoogste in het klassement stond, en Paret-Peintre de beste klimmers in de groep met vluchters, die het peloton snel zag naderen door het werk van INEOS Grenadiers.

Toch hadden ze genoeg marge en zou de rit eindigen in een sprint met twee. Leknessund zou sowieso de roze trui pakken en nam de laatste kilometer dan ook volledig voor zijn rekening. Zodoende was het voor de Fransman vrij eenvoudig om hem erop te leggen in de sprint. In de groep met favorieten gebeurde verder geen noemenswaardige dingen meer.

Nieuws
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023