Wielrennende politicus ontdekt bij werkbezoek dat je op je carbonfiets extra lang moet wachten voor rood

Heb jij op je carbonfiets weleens voor rood staan te wachten tot je een ons woog? Dat kan kloppen, ontdekte de Groningse politicus Tom Rustebiel bij een werkbezoek.

Tom Rustebiel is woordvoerder mobiliteit en ruimtelijke ordening voor D66 in de gemeenteraad van Groningen maar bovenal een fervent fietser. Die twee werelden kwamen gisteren even samen, want hij was op een werkbezoek 'verkeerslichten' bij de gemeente.

Nu hebben wij als wielrenners natuurlijk een broertje dood aan stoplichten die op rood staan - we wachten er natuurlijk wel altijd keurig voor.. - maar het blijkt dat ze voor wielrenners ook extra lang op rood staan.

Althans, als je een fiets uit het hogere prijssegment hebt, die van carbon is gemaakt en ook nog over carbonwielen beschikken. Rustebiel vermoedde al zoiets, waarschijnlijk uit eigen ervaring en hij kreeg het bevestigd van de mensen die er verstand van hebben.

Veel verkeerslichten zijn voorzien van detectielussen in het asfalt die opmerken als er fietsers op stilstaan en dus over willen steken. Schijnbaar slaat die apparatuur niet aan op carbon, maar alleen op aluminum of staal. Daar sta je dan met je peperdure, state-of-the-art-fiets...

Zelf in het zadel
  • Beeld: Pixabay / Paul Steuber