Boonen was geen fan van grote rondes: 'Soms zat ik aan 10.000 calorieën en 11 liter water op een dag'

Niet alleen de benen, maar ook de maag van Tom Boonen heeft zwaar afgezien tijdens de Tour, Giro en Vuelta!

Tour de France 2006 - 4e etappe

Van alle koersen op de wielerkalender zijn de grote rondes ongetwijfeld de allerzwaarste. Renners worden dan ook drie weken lang zwaar op de proef gesteld: hard afzien, eten, drinken en slapen, terwijl je ver weg van huis bent en vaak extreme hitte of gietende regen moet trotseren...

Ook Tom Boonen was absoluut geen fan van de Tour, Giro en Vuelta. "Een grote ronde rijden, dat is eigenlijk drie weken lang mottig zijn", vertelde hij ooit.

In Wielerclub Wattage blikte Boonen nog eens terug op hoe hij zo'n grote ronde ervaarde. Vooral de immense hoeveelheid calorieën die hij naar binnen moest werken, beviel hem zwaar. "Ik woog tussen de 80 en 82 kilo in een grote ronde en ik ben met mijn lengte van 1.93 meter redelijk groot. Ik moest dan ook heel veel drinken en eten."

10.000 calorieën

"Tijdens de etappe, kreeg ik op een bepaald moment gewoon geen voedsel meer binnen. Op sommige dagen verbruikte ik 10.000 calorieën op een dag en dus moest ik ook 10.000 calorieën terug opnemen. Dat is vijf keer zoveel als wat een gemiddelde man op een dag eet. Dat was echt een marteling voor mij."

"Op warme dagen kwam daar nog eens 10 à 11 liter water bij. Na een tijdje gaat dat gewoon niet meer. Als het frisser was ging dat wel nog. Een renner die maar 60 kilo weegt moet veel minder eten en drinken, die maag kan dat beter verteren."

Groene trui

Toch lukte het Boonen om in 2007, na drie weken hard afzien, de groene puntentrui mee naar huis te nemen. "Het jaar dat ik de groene trui won, reed ik mijn beste Tour. Toen kon ik in de derde week bergop zelfs nog comfortabel volgen. Twee weken voor de start van de Tour begon ik dan mijn dieet van bananen, rijst en kokoswater. Ik at iedere dag hetzelfde en heb dat 5-6 weken volgehouden."

Achtergrond
  • Foto Wessel van Keuk/Cor Vos ©2006