Vroege vluchter Davide Bais wint zevende etappe Giro: klassementsrenners houden benen stil

Er werd gehoopt op een strijd tussen klassementsrenners, maar uiteindelijk viel de zevende Giro-rit ten prooi aan Davide Bais. De toppers deden het rustig aan en liepen geen averij op.

Giro dÕItalia 2023 - 106th Edition - stage- 7

Na een aantal hectische dagen in de Giro, werd de eerste week vrijdag besloten met een fikse bergrit. De zevende etappe finishte bovenop de Gran Sasso, een ellenlange maar vooral loodzware bergpas. Voorafgaand de rit waren de verwachtingen hooggespannen in het peloton, er werd gehoopt op een mooi duel tussen de klassementsrenners.

Vanuit de start reed er een driekoppige kopgroep weg. De bekendste naam: Simone Petili. Het vrijbuiterscollectief kreeg bijzonder veel ruimte, op het hoogtepunt bedroeg de voorsprong liefst twaalf minuten. De voorgift bleek zelfs voldoende om het uit te vechten voor de ritzege, de klassementsploegen deden nauwelijks moeite om het gat te dichten. Alleen Team DSM reed af en toe op kop om de roze trui te behouden.

De strijd om het dagsucces ging dus tussen de eerder genoemde Simone Petilli (Intermarché - Circus - Wanty) Karel Vacek (Team Corratec) en Davide Bais (EOLO - Kometa).

Snipperdag voor klassementsrenners

De renners in het peloton hielden zich de gehele dag uiterst rustig. De laatste vier kilometer liepen omhoog aan een gemiddelde van acht procent. Maar van serieuze aanvalspogingen was niet of nauwelijks sprake, er werden zelfs geen speldenprikken uitgedeeld.

De ritzege viel uiteindelijk ten prooi aan Bais, de Italiaan was veruit de beste in het sprintje bergop. Vacek werd tweede, Petilli volmaakte het podium. Aan de streep bedroeg de voorsprong op het peloton ruim drie minuten. Het is voor Bais de eerste etappezege in een grote ronde. Morgen staat de 'Tappa del Muri' op het programma. De naam verraadt het al: het peloton betwist dan een aantal steile muurtjes.

Giro d'Italia
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023