Indrukwekkende Ben Healy zegeviert in Giro met 50 kilometer lange solo, Evenepoel toont zich kwetsbaar

Ben Healy heeft op indrukwekkende wijze de achtste etappe van de Giro op zijn naam geschreven. De Ier was verreweg de beste in de kopgroep.

Giro dÕItalia 2023 - 106th Edition - stage- 8

In tegenstelling tot de zevende etappe - waar de vlucht het ook haalde - was er een dag later veel meer animo voor de vlucht van de dag. Het duurde dan ook zeer lang voor de rust terugkeerde in het peloton. Kilometerslang duurde het voordat de aanvallers de zegen kregen. Dertien renners zouden de dag uiteindelijk kleuren, waaronder Ben Healy, Filippo Zana, Warren Barguil, Carlos Verona en Oscar Riesebeek.

Zij reden een voorsprong van zo'n vijf minuten bijeen voordat de finale kon beginnen. Drie muurtjes lagen te wachten in de slotfase. Op de eerste van de drie trok Healy op een verschroeiende manier ten aanval. Een aantal renners probeerde wel te volgen, maar de Ier was veel te sterk voor zijn medevluchters. Hij vertrok op vijftig kilometer van de meet en Healy reed op korte tijd een flinke voorsprong bijeen.

Aangezien het peloton op meer dan vijf minuten bleef hangen, werd al snel duidelijk dat de dagzege voor Healy zou zijn indien hij geen pech zou krijgen of zou instorten. Dat gebeurde niet en aangezien Healy ongrijpbaar was en de spanning om de dagzege daarmee verdwenen, was het wat betreft de spanning vooral de vraag of het op het laatste muurtje zou losbarsten onder de favorieten.

Evenepoel kraakt

Op het tweede muurtje versnelden Jumbo-Visma en INEOS Grenadiers wel enigszins, maar tot verrassingen leidde dat niet onder de klassementsrenners. Dus was het wachten op de laatste klim, met de top op 5,8 kilometer van de meet. Op die klim trok Roglic door. Het was verrassend genoeg leider Leknessund die het langst bijbleef, maar net onder de top leek ook Evenepoel aan te sluiten.

Op het laatste steile stuk kwamen de leider en wereldkampioen zichzelf echter tegen, waardoor hij op korte tijd veel verloor. Hij werd ook voorbijgestreefd door Thomas en Hart, die naar Roglic toe reden maar vervolgens weinig met de Sloveen samenwerkten. Uiteindelijk bleef de schade dan ook beperkt voor Evenepoel, want de Belg verloor uiteindelijk slechts veertien seconden. Op het slotklimmetje leek het even erop dat de schade groter zou zijn.

Giro d'Italia
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023